Slovenija
738 ogledov

Zato je zagorelo v Kemisu

Kemis Anže Petkovšek
Policijska preiskava požara v Kemisu je zaključena.

Po več mesecih je policija zaključila preiskavo požara v Kemisu, ki je izbruhnil 15. maja in povzročil okoljsko onesnaženja. "Požar ni posledica kaznivega dejanja, temveč je najverjetneje prišlo do samovžiga snovi v enem izmed kontejnerjev," so potrdili na policiji. 

"S preiskavo požara je bilo na podlagi do zdaj zbranih obvestil ugotovljeno, da je družba pri poslovanju upoštevala predpisane standarde in postopke, kar so v okviru svojih pooblastil oz. zakonskih pristojnosti v več nadzorih ugotavljale pristojne inšpekcijske službe," so zapisali na Policijski upravi Ljubljana ter navedli, da "ni bilo izdanih inšpekcijskih odločb za odpravo pomanjkljivosti".

Obvestila, ki so jih preiskovalci zbrali pri ugotavljanju vzroka požara, pa kažejo na to, da je do požara prišlo najverjetneje zaradi samovžiga snovi v enem izmed kontejnerjev.

Na podlagi vseh do zdaj zbranih obvestil v zahtevni preiskavi požara so s poročilom seznanili Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in čakajo na nadaljnje usmerjanje oz. odločitev, so še pojasnili na policiji.

Po požaru prišlo do onesnaženja

V Kemisu je zagorelo 15. maja zvečer. Požar se je kljub hitremu posredovanju naglo razširil. Ob gašenju so se velike količine gasilne vode z objekta prelile v potok Tojnica, ki teče neposredno ob objektu. S kemikalijami in oljno goščo pomešane gasilne vode so močno onesnažile potok ter povzročile pomor živih bitji v vodi od kraja požara do izliva v reko Ljubljanico.

Ob gorenju nevarnih in nenevarnih kemičnih snovi, skladiščenih na območju Kemisa, so v zrak uhajale različne spojine. Zaradi tega so nekaj časa v pasu slabih dveh kilometrov okoli kraja požara veljali previdnostni ukrepi prepovedi uporabe vrtnin, paše živine ter igranja otrok na zunanjih površinah.

Kemis je sredi avgusta izvedel čiščenje dela potoka najbližje njihovemu objektu. Po zaključku čiščenja je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano odvzel vzorce v strugi Tojnice, rezultate pričakujejo v tem mesecu. Na podlagi teh rezultatov bo Agencija RS za okolje odločila o naslednjih korakih okoljske sanacije, ki jih bo moral še opraviti Kemis.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Tupamaros 11:35 06.september 2017.

    Najverjetneje je prišlo do samovžiga je rezultat preiskave. Vprašanje tem strokovnjakom imam. Ali JE ali NI prišlo do samovžiga? Najverjetneje ni odgovor.

  • Žurnalček 11:16 06.september 2017.

    Ker je Kemis ključavničarsko podjetje v takšnih podjetjih nimajo zaposlenih kemičnih ingenirjev , ki bi morali vedeti ,katere kemikalije ne spadajo skupaj in katere se lahko samovžgejo in jih izčočiti stran od drugih ! Enemu šlosarju pa res ni treba ...prikaži večtreba poznati kemikalije , a ne da res ! Je vam preiskava vsaka vam čast na pameti !