Slovenija
97 ogledov

Kemis mora sanirati potok

1/9
Facebook/Regional obala
Agencija za okolje (Arso) je Kemisu izdala delno odločbo o sanaciji okoljske škode zaradi požara.

Agencija e začela s postopkom ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode zaradi požara v Kemisu maja letos. Kemis je objektivno odgovoren za sanacijo okoljske škode, na podlagi predloga sanacijskih ukrepov, ki jih je podal Kemis, je bila pripravljena delna odločba, s katero so odrejeni ukrepi primarne sanacije.

Odrejeni sanacijski ukrepi se nanašajo na odstranitev onesnaženih sedimentov v potoku Tojnica od mesta prelivanja požarne vode do mostu ceste Pot na Tojnice, ki povezuje Sinjo Gorico in Vrhniko, navaja Arso na spletni strani.

Rok za izvedbo ukrepov je 30 dni od vročitve odločbe povzročitelju. Z izdajo te odločbe postopek ugotavljanja okoljske škode in odgovornosti za njeno sanacijo še ni končan, so še zapisali pri Arsu.

Kemis Požar Slovenija V Kemisu zgorelo 108 ton nevarnih odpadkov

V veljavi le še ena prepoved

V Kemisu je zagorelo 15. maja. Prve analize po požaru so pokazale določeno onesnaženost predvsem v neposredni okolici požara, zato so v radiju 1,6 kilometra kmetijskim gospodarstvom prepovedali pašo, krmljenje živali in dajanje krme v promet, prebivalcem Vrhnike pa izdali priporočila o tem, kje se gibati in kako ravnati s pridelki.

Analize, predstavljene v začetku julija, so pokazale, da onesnaženja ni več, zato so bile prepovedi umaknjene. Velja le še prepoved uporabe krme v ožji okolici Kemisa, ki ni bila pokošena pred 15. majem.

Tojnica trajno onesnažena

Je pa ostal onesnažen potok Tojnica, v katerega so ob gašenju in požaru iztekale nevarne snovi. Rezultati analiz kažejo, da so sedimenti v potoku in brežine trajno onesnaženi.

Po podatkih, ki so jih nedavno sporočili iz Kemisa, je v požaru ogenj zajel dobrih 871 ton odpadkov. Od tega je zgorelo 201,7 tone odpadkov, dobrih 72 ton jih je bilo nevarnih. Zaradi poškodovane ali staljene embalaže se je razlilo 68,7 tone odpadkov, od tega jih je bilo 36,7 tone nevarnih.

Kemis Po požaru na Vrhniki Slovenija Po požaru na Vrhniki: "Ko odpreš okno, je nevzdržno"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.