Slovenija > Črna kronika
714 ogledov

Požar v podjetju Kemis na Vrhniki

Požar Vrhnika K. D.
Malo pred osmo uro zvečer je v industrijskem obratu na Vrhniki izbruhnil obsežnejši požar. Na minuto je slišati več detonacij. Aktiviran je že štab civilne zaščite na Vrhniki. Domačine je strah, saj podjetje skladišči tudi nevarne snovi.

"Danes se na Vrhniki ne varčuje z elektriko. Skoraj vsa okna so razsvetljena. Nihče ne upa zaspati, dokler ne dobi zagotovila, da je požar v podjetju Kemis pod kontrolo," je za naš portal povedala domačinka Katarina Kohek. Gasilci se z ognjem borijo še po enajsti uri zvečer; ubranili bi radi njegovo širjenje proti glavnemu skladišču podjetja, kjer so skladiščeni rezervoarji s topili.

Zagorelo nekaj pred osmo

Kot obvešča Uprava RS za zaščito in reševanje je na Vrhniki požar v industrijskem obratu izbruhnil ob 19.58. Po naših informacijah gre za podjetje Kemis. Na prizorišču so številne gasilske ekipe, med drugim so gasilcem iz okolice Vrhnike priskočili na pomoč tudi njihovi kolegi Gasilske brigade iz Ljubljane.

Požar na Vrhniki, Kemis | Avtor: K. D. K. D.
Domačini se bojijo, da so v zraku nevarne kemikalije. "Skrbi nas. Nihče nič ne pove, za kaj gre. Otroke pečejo oči, žrelo, v ustih čutimo kovinski okus. Pri nas smo takoj pozaprli okna, a vseeno nas je strah. Obveščamo se le domačini med seboj, medtem ko s strani pristojnih ne dobimo nobene informacij," je za naš portal okrog 21. ure povedala domačinka Katarina Kohek.Dodala je, da se na minuto sliši več detonacij in da je ob vsaki videti plamen - po njeni oceni - tudi 200 metrov v zrak.
Požar Vrhnika | Avtor: K. D. K. D.

"Lahko potrdim, da gori v podjetju Kemis na Vrhniki. Po mojih informacijah naj ne bi gorelo na tistem delu, kjer so nevarne kemikalije. Domačinom svetujemo, da ostanejo v stanovanjih. Ko bo kaj več znanega, jih bomo obvestili," je za Žurnal24.si povedala Maja Adlešič z ljubljanske Policijske uprave. Dodala je, da so stanovalci dveh najbližjih hiš območje zapustili že sami.

Kemis je podjetje, ki se med drugim ukvarja z zbiranjem nevarnih odpadkov. Kot je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite Vrhnika Viktor Razdrh, so aktivirali celoten štab civilne zaščite in vse gasilske enote. Celotna zadeva je po njegovih besedah zaenkrat pod nadzorom. Tudi okoliška podjetja za zdaj niso ogrožena.

Bolničarji civilne zaščite so v pripravljenosti; v prvi vrsti naj bi za zdaj oskrbeli gasilce, v kolikor bi ti potrebovali pomoč. Za zdaj sta pomoč potrebovala dva gasilca, ki sta se nadihala dima.

Med drugim je zaokrožila informacija, da naj bi evakuirali celotno blokovsko naselje okrog nakupovalnih centrov na Vrhniki, a se pristojni za to niso odločili. Domačinom Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje, da ostanejo na svojih domovih, zapirajo okna in jih dodatno zatesnijo z mokrimi brisačami.

"Ne vemo, kaj nam pada z neba"

Domačine je strah tudi zaradi nenavadnih delov, ki se kažejo kot skupki saj; ta, fotografijo katerega smo dobili s strani naše bralke, je z neba padel na območju Sv. trojice, ki je od Kemisa oddaljena skoraj dva kilometra. "Ljudje imajo tega polna dvorišča. Ne vedo, za kaj gre, ne vedo, ali je nevarno ali ne."

Požar Kemis | Avtor: K. K. K. K.

Med domačini je zaokrožila tudi informacija, da naj bi nekje že zmanjkovalo vode.

Po naših zanesljivih informacijah požar ni dosegel glavnega dela skladišča, kjer naj bi bila skladiščena večina nevarnih odpadkov. Za oddajo 24ur zvečer je direktor družbe Kemis Emil Nanut dejal, da je škoda zaradi požara ogromna. Povedal je, da na tistem delu, kjer je zagorelo, niso bila skladiščeni tako zelo nevarni odpadki. Gasilci se trudijo zavarovati del, kjer so skladiščeni rezervoarji s topili.

Več informacij bo znanih zjutraj ...

 

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:19 15.maj 2017.

    Takoj ko se to poleže, svetujem močno razstrupljanje vseh, ki so čutili karkoli v zraku. Glede na to, da so prisotne težke kovine, bo najbrž potrebna kelacija. Ali je zdravstvo toliko prisebno, da bodo to storili, ali bodo spet prikrivali ...prikaži več - ah težke kovine, saj ni nič. Isto kot pri cepivih - ah težke kovine, saj ni nič.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:31 15.maj 2017.

    A je Janša že tvitnil, da je so požar verjetno odgovorni Kučani in murgeljska udbomafija?