Kirurgi svarijo pred neprevidnostjo

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Ljubljanski kirurgi letno obravnavajo okoli 50 poškodb zaradi neprevidnega skakanja v vodo. Zato pred začetkom kopalne sezone opozarjajo na izdatno previdnost.
Oglej si celoten članek

Pred razmahom poletne sezone strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) opozarjajo na previdnost- predvsem mladih.

Na leto njihovi kirurgi obravnavajo približno 50 poškodb zaradi neprevidnih skokih na glavo v vodo, te pa imajo lahko trajne posledice in bistveno spremenijo funkcijske zmožnosti telesa za celo življenje.

Poškodba, ki lahko za vedno spremeni življenje
Miloš Vesel s Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike pravi: "Predvsem mladi bi se morali zavedati, da naj pazijo na svojo varnost, saj nesreča pride še prehitro. Ko so v družbi, ali celo pod vplivom alkohola, postanejo tudi bolj pogumni. Nekatere poškodbe pri skoku v vodo nastanejo prav zaradi neprevidnosti in mladostniške objestnosti, ko mladi naravnost izzivajo nesrečo. Če se poškoduje hrbtenica, je velika verjetnost, da pride tudi do poškodbe hrbtenjače, saj zlomljeno ali premaknjeno vretence pritisne na občutljivo živčno tkivo. Lahko pride do motenih funkcij pri gibanju rok ali nog, človek lahko postane tudi trajno invaliden."

Kot še opozarjajo na UKCL, se predvsem mladi fantje velikokrat poškodujejo zaradi pretiranega "poguma«, ko skačejo na glavo v morje, v kopališčih v bazene ali v jezerih. V zadnjem času imajo sicer tudi vse več poškodb hrbtenjače z nevrološkimi izpadi brez poškodbe same hrbtenice. Te poškodbe so bolj tipične za osebe v srednjih letih in starejše, povzročijo pa naplastitve oziroma degenerativne spremembe v poteku vratne hrbtenice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.