Slovenija
21 ogledov

Kirurgi svarijo pred neprevidnostjo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ljubljanski kirurgi letno obravnavajo okoli 50 poškodb zaradi neprevidnega skakanja v vodo. Zato pred začetkom kopalne sezone opozarjajo na izdatno previdnost.

Pred razmahom poletne sezone strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) opozarjajo na previdnost- predvsem mladih.

Na leto njihovi kirurgi obravnavajo približno 50 poškodb zaradi neprevidnih skokih na glavo v vodo, te pa imajo lahko trajne posledice in bistveno spremenijo funkcijske zmožnosti telesa za celo življenje.

Poškodba, ki lahko za vedno spremeni življenje
Miloš Vesel s Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike pravi: "Predvsem mladi bi se morali zavedati, da naj pazijo na svojo varnost, saj nesreča pride še prehitro. Ko so v družbi, ali celo pod vplivom alkohola, postanejo tudi bolj pogumni. Nekatere poškodbe pri skoku v vodo nastanejo prav zaradi neprevidnosti in mladostniške objestnosti, ko mladi naravnost izzivajo nesrečo. Če se poškoduje hrbtenica, je velika verjetnost, da pride tudi do poškodbe hrbtenjače, saj zlomljeno ali premaknjeno vretence pritisne na občutljivo živčno tkivo. Lahko pride do motenih funkcij pri gibanju rok ali nog, človek lahko postane tudi trajno invaliden."

Kot še opozarjajo na UKCL, se predvsem mladi fantje velikokrat poškodujejo zaradi pretiranega "poguma«, ko skačejo na glavo v morje, v kopališčih v bazene ali v jezerih. V zadnjem času imajo sicer tudi vse več poškodb hrbtenjače z nevrološkimi izpadi brez poškodbe same hrbtenice. Te poškodbe so bolj tipične za osebe v srednjih letih in starejše, povzročijo pa naplastitve oziroma degenerativne spremembe v poteku vratne hrbtenice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.