Kjer so dobri učitelji, so uspešni učenci

Foto: Živa Zakšek
Foto: Živa Zakšek
Slovenija je na lestvici najboljših izobraževalnih sistemov Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) uvrstila 18. mesto, tik pred Avstrijo. Prehitela je tudi denimo tudi Veliko Britanijo, Francijo in Luksemburg.
Oglej si celoten članek

Glede na podatke BBC gre za najširšo raziskavo glede izobraževanja doslej, v katero je vljučenih  76 držav. Na podlagi raziskav PISA in TIMSS so primerjali podatke o znanju s področja matematike in naravoslovja. V raziskavi, ki jo bodo sicer predstavili prihodnji teden na svetovnem forumu o izobraževanju v Južni Koreji, so dokazali povezavo med izobraževanje in gospodarsko rastjo.

Najvišje uvrščena evropska država je Finska na šestem mestu, sledijo Estonija, Švica, Nizozemska in Kanada. ZDA so se skupaj z Italijo uvrstile na 28. mesto, Švedska, ki jo je OECD pred kratkim opozoril zaradi resnih težav v njenem izobraževalnem sistemu, pa je šele na 35. mestu. Hrvaška se je uvrstila na 36. mesto.

Na vrhu azijske države

Na vrh lestvice najuspešnejših izobraževalnih sistemov se je uvrstil Singapur, sledi mu Hongkong, nato Južna Koreja, četrto mestvo si delita Japonska in Tajvan. "Če vstopite v azijski razred, boste videli, da učitelji od vsakega učenca pričakujejo, da bo uspel," je rezultat komentiral direktor OECD za izobraževanje Andreas Schleicher. "Te države tudi zelo dobre v tem, da v razrede, ki so največji izziv, privabijo najboljše učitelje, tako da ima vsak učenec dostop do odličnega učitelja."

Na koncu lestvice so pristali Maroko, Južnoafriška republika in Gana.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • Očitno izobrazba vendarle ni vse. Če je družba urejena tko k je treba potem je zadost dobra izobrazba za odlične …

  • 16:15 15. Maj 2015.

    Kadar pa je v raziskavah zajeto ocenjevanje funkcionalne pismenosti smo med zadnjimi. To pa je z drugimi besedami razmišljanje z …

  • 16:14 15. Maj 2015.

    In zakaj bi se v Avstriji prav trudili z izobraževanjem ? Tam imajo raje urejen pravni sistem, nižje davke in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.