Kljub izgubi posluje uspešno

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ljubljanski UKC lansko poslovanje ocenjuje kot uspešno - tako pri obravnavi bolnikov kot tudi finančno.
Oglej si celoten članek

Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC) je lansko leto zaključilo z manj kot petimi milijoni evrov izgube. Pojasnjujejo tudi, da so ponovno obravnavali več bolnikov, kot jim jih plača Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Neplačani bolniki

Lani so obravnavili za osem milijonov evrov neplačanih bolnikov. Ustvarjeni prihodki so za realizirane odhodke pokrili 98,9 osdtotno.Če bi ZZZS plačal realiziran program v celoti, UKC izgube ne bi imel. Delež izgube UKC Ljubljana je na celotni prihodek med najnižjimi v primerjavi z ostalimi bolnišnicami v Sloveniji, so zapisali v sporočilu za javnost. V bolnišnici so našteli okoli 5000 pacientov več kot leto poprej.

Z racionalizacijo do uspeha

Uspešen poslovni rezultat, kot navajajo, so dosegli z racionalizacijo delovnih procesov na vseh področjih. Z zniževanjem cen materialov, s pridobljenimi popusti in z odpisi zamudnih obresti so prihranili več kot tri milijone evrov, sporočajo z UKC. Racionalizirali so tudi stroške dela. Z učinkovito izrabo človeških virov so zmanjševali stroške nadurnega dela, znižal se je tudi obseg pogodbenega dela in dela študentov, pojasnjujejo.

Izguba zaradi ZZZS

Po njihovih navedbah je na višino izgube poleg neplačanih in podplačanih programov vplivalo predvsem vztrajno zniževanje cen zdravstvenih storitev zaradi zagotavljanja finančne vzdržnosti ZZZS. V drugi polovici lanskega leta in v letošnjem letu se cene zdravstvenih storitev ponovno znižujejo, so povedali.

UKC v letu 2013 napoveduje za več kot 20 milijonov nižje prihodke. Z nadaljnim zaostrovanjem finančnih pogojev v prihodnje ne bo več mogoče izvajati delovnega programa v enakem obsegu in kakovosti, so povedali.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.