Kloniranje lahko reši prastara drevesa

Foto: Žurnal24 Rdeča drevesa dosežejo starost 800 let in višino 70 metrov.
Ohranitev in obnovitev severno-kalifornijskih rdečih gozdov se je začela z idejo o kloniranju, kar bi v upanju pripomoglo ohranitvi prastarih dreves.
Oglej si celoten članek

Rdeča drevesa veljajo za najstarejša in najvišja na zemeljski obli, so tudi zadnji preživeli predstavniki svoje vrste v Kaliforniji. Okrog 95 procentov originalnih gozdov je bilo v zadnjih sto letih posekanih, zato je ideja o nadomestitvi še toliko bolj zanimiva.
David Milarch , so-ustanovitelj projekta Champion Tree Project, je mnenja, da se skrivnost nahaja v imunem sistemu teh dreves, ki jih pripelje do starosti 800 let, višine 70 metrov in obsega 5 metrov. Najvišje drevo je doseglo celo višino 112 metrov, kar velikane uvršča med najvišje živeče organizme na svetu.

Milarch dodaja, da se ta vrsta dreves reproducira sama skozi naravni proces kloniranja, s parjenjem z drugimi drevesi. Genetski inženirji bodo tako vzeli vzorce, da ugotovijo katera od mnogih tehnik bo najboljša v ponovnem proizvajanju teh dreves. Milarch ima visoka pričakovanja glede najnaprednejšega pristopa reprodukcije veznega tkiva, ki omogoči iste genetske kopije z upravljanjem posameznih celic.

Milarch upa, da bodo vzorci z 20 posameznih dreves zadosti za začetek obnovitve, kar bi pomenilo velik korak k ohranitvi že zelo okrnjenih rdečih gozdov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.