Slovenija
14 ogledov

Kloniranje lahko reši prastara drevesa

Rdeča drevesa dosežejo starost 800 let in višino 70 metrov. Žurnal24 main
Ohranitev in obnovitev severno-kalifornijskih rdečih gozdov se je začela z idejo o kloniranju, kar bi v upanju pripomoglo ohranitvi prastarih dreves.

Rdeča drevesa veljajo za najstarejša in najvišja na zemeljski obli, so tudi zadnji preživeli predstavniki svoje vrste v Kaliforniji. Okrog 95 procentov originalnih gozdov je bilo v zadnjih sto letih posekanih, zato je ideja o nadomestitvi še toliko bolj zanimiva.
David Milarch , so-ustanovitelj projekta Champion Tree Project, je mnenja, da se skrivnost nahaja v imunem sistemu teh dreves, ki jih pripelje do starosti 800 let, višine 70 metrov in obsega 5 metrov. Najvišje drevo je doseglo celo višino 112 metrov, kar velikane uvršča med najvišje živeče organizme na svetu.

Milarch dodaja, da se ta vrsta dreves reproducira sama skozi naravni proces kloniranja, s parjenjem z drugimi drevesi. Genetski inženirji bodo tako vzeli vzorce, da ugotovijo katera od mnogih tehnik bo najboljša v ponovnem proizvajanju teh dreves. Milarch ima visoka pričakovanja glede najnaprednejšega pristopa reprodukcije veznega tkiva, ki omogoči iste genetske kopije z upravljanjem posameznih celic.

Milarch upa, da bodo vzorci z 20 posameznih dreves zadosti za začetek obnovitve, kar bi pomenilo velik korak k ohranitvi že zelo okrnjenih rdečih gozdov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.