Kmalu tudi izraba morja

Foto: Žurnal24 Na posvet za učinkovitejšo rabo energije je občini uspelo pritegniti predstavnik
Energija. Piran po porabi nad povprečjem. Vodilni v zvišanju obnovljivih virov.
Oglej si celoten članek

“Občina Piran je glede na porabo energije na prebivalca nad slovenskim povprečjem, vendar je to posledica turizma, saj je še zlasti v poletnem času porast večji,” je na včerajšnjem pogovoru o gospodarjenju z energijo v Piranu povedala Katarina Pogačnik, ki je izdelala lokalni energetski koncept.

Kot pravi, se največ električne energije porabi za javno razsvetljavo, ki je na Pirančana presežena za skoraj dvakrat, in to predvsem zaradi osvetlitve znamenitosti.

Energetska pisanja
Svetovanje. Predvidoma februarja bo v Piranu začela delati svetovalna služba, ki bo dajala vsem, ki bodo obnavljali ali se bodo želeli obnašati bolj gospodarno, konkretne odgovore in nasvete v zvezi z ukrepi ter tudi ugodnostmi financiranja.

Vodilni v učinkovitosti
Na predstavitvi je bilo od številnih strokovnjakov s področja varčevanja z energijo slišati, da je Piran med vodilnimi občinami na Obali pri načrtnem dvigu učinkovite rabe energije in zvišanju deleža obnovljenih virov energije. Tako je vse več prihrankov pri daljinskem ogrevanju.

S pomočjo švicarskega sklada bodo zamenjani kotli v OŠ Sečovlje, na strehi telovadnice v Luciji dela prva sončna elektrarna in ne nazadnje se dela na projektu, da bi izrabili morje ter s toplotno črpalko hladili in ogrevali Gledališče Tartini. Pogačnikova poudarja, da je možno zmanjšati porabo energije tudi pri obnovi oken in izolaciji notranjih sten.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.