Slovenija
177 ogledov

Kmalu tudi izraba morja

Na posvet za učinkovitejšo rabo energije je občini uspelo pritegniti predstavnik Žurnal24 main
Energija. Piran po porabi nad povprečjem. Vodilni v zvišanju obnovljivih virov.

“Občina Piran je glede na porabo energije na prebivalca nad slovenskim povprečjem, vendar je to posledica turizma, saj je še zlasti v poletnem času porast večji,” je na včerajšnjem pogovoru o gospodarjenju z energijo v Piranu povedala Katarina Pogačnik, ki je izdelala lokalni energetski koncept.

Kot pravi, se največ električne energije porabi za javno razsvetljavo, ki je na Pirančana presežena za skoraj dvakrat, in to predvsem zaradi osvetlitve znamenitosti.

Energetska pisanja
Svetovanje. Predvidoma februarja bo v Piranu začela delati svetovalna služba, ki bo dajala vsem, ki bodo obnavljali ali se bodo želeli obnašati bolj gospodarno, konkretne odgovore in nasvete v zvezi z ukrepi ter tudi ugodnostmi financiranja.

Vodilni v učinkovitosti
Na predstavitvi je bilo od številnih strokovnjakov s področja varčevanja z energijo slišati, da je Piran med vodilnimi občinami na Obali pri načrtnem dvigu učinkovite rabe energije in zvišanju deleža obnovljenih virov energije. Tako je vse več prihrankov pri daljinskem ogrevanju.

S pomočjo švicarskega sklada bodo zamenjani kotli v OŠ Sečovlje, na strehi telovadnice v Luciji dela prva sončna elektrarna in ne nazadnje se dela na projektu, da bi izrabili morje ter s toplotno črpalko hladili in ogrevali Gledališče Tartini. Pogačnikova poudarja, da je možno zmanjšati porabo energije tudi pri obnovi oken in izolaciji notranjih sten.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.