Ko poslanec na Tajsko gre

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Državni zbor. Za potovanja, izobraževanje in delo z volivci lani zapravili milijon evrov.
Oglej si celoten članek

Poslanci državnega zbora (DZ) so lani za opravljanje dela v volilnih enotah, kjer so bili izvoljeni, zapravili 747 tisoč evrov. Za izobraževanje so imeli na voljo dobrih sto tisočakov, a so jih na koncu porabili 38. So pa zato potovali in v ta namen zapravili skoraj 270 tisoč evrov. Stranke zagotavljajo, da bodo v prihajajočih tednih v duhu vsesplošnega varčevanja te stroške zmanjšali.

Vozniki za ugled

V mandatu 2008–2011 so poslanci za potovanja skupno zapravili 989 tisoč evrov, pri čemer ta številka vključuje tudi voznike, prevajalce in strokovne sodelavce, ki so jih spremljali na poti v tujino.

V DZ pojasnjujejo, da gre pri teh potovanjih predvsem za aktivnosti v okviru Evropske unije, Nata, Ovseja in drugih povezav, katerih član je DZ. "Sodelovanje na dogodkih v okviru teh organizacij je potrebno tudi z vidika ohranjanja statusa DZ in mednarodnega ugleda države," pravijo.

Indija, Brazilija, Tajska ...

V DZ trdijo, da se pri načrtovanju mednarodnih dejavnosti upoštevata "stopnja in pogostnost sodelovanja z državo oziroma organizacijo" skladno z zunanjepolitičnimi prioritetami. Med destinacijami, kjer so se mudili poslanci v prejšnjem mandatu, najdemo tudi Turčijo, Indijo, Brazilijo, Mehiko, Panamo, Kitajsko in Tajsko. Nekateri poslanci so se udeleževali tudi počastitev dneva mrtvih, evropskega prvenstva parlamentov v tenisu in srečanj v podporo miru.

Pavšal za rokovanje

Poslanci so poleg redne plače upravičeni do mesečnega pavšala za delo v volilni enoti. Z njim naj bi opravljali obiske, uporabljali ustrezne prostore in javnost obveščali o svojih dejavnostih. Pavšal je odvisen od oddaljenosti stalnega prebivališča in znaša od 500 do tisoč evrov.

V prejšnjem mandatu so poslanci skupaj zapravili 2,2 milijona evrov. Koliko bodo v tem, v DZ ne vedo, saj "se poslanec lahko preseli, v mandatu pa se dogajajo tudi menjave".

Ugankarski slovar

Poslanske skupine lahko na stroške DZ kupujejo tudi literaturo, do- in podiplomsko izobražujejo poslance ter jih pošiljajo na seminarje in tečaje.

V prejšnjem mandatu so se tako učili javnega nastopanja, angleščine, nemščine in kako uspešno uporabljati spletna družabna omrežja. Kupovali so tudi strokovno literaturo, med drugim knjige o evropskih ptičih, zdravilnih rastlinah, vesolju in napoleonskih vojnah ter ugankarski slovar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • mia
    10:15 19. Marec 2012.

    sestankujejo naj preko skajpa, križanke naj rešujejo doma, plače imajo dovolj visoke, da si dodatnih bonitet res ne zaslužijo

  • 09:22 19. Marec 2012.

    tu je dokaz, zakaj so kandidati za poslance tako sladki pred volitvami, samo da pridejo v parlament,da se dokopljejo do …

  • 09:04 19. Marec 2012.

    Kaj če bi začeli varčevat pri tej poslanski sodrgi? <br />Franc Jurša, ki tako vehementno zagovarja Simčiča očitno zelo rad …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.