Slovenija
18 ogledov

Ko poslanec na Tajsko gre

Gregor Virant Saša Despot
Državni zbor. Za potovanja, izobraževanje in delo z volivci lani zapravili milijon evrov.

Poslanci državnega zbora (DZ) so lani za opravljanje dela v volilnih enotah, kjer so bili izvoljeni, zapravili 747 tisoč evrov. Za izobraževanje so imeli na voljo dobrih sto tisočakov, a so jih na koncu porabili 38. So pa zato potovali in v ta namen zapravili skoraj 270 tisoč evrov. Stranke zagotavljajo, da bodo v prihajajočih tednih v duhu vsesplošnega varčevanja te stroške zmanjšali.

Vozniki za ugled

V mandatu 2008–2011 so poslanci za potovanja skupno zapravili 989 tisoč evrov, pri čemer ta številka vključuje tudi voznike, prevajalce in strokovne sodelavce, ki so jih spremljali na poti v tujino.

V DZ pojasnjujejo, da gre pri teh potovanjih predvsem za aktivnosti v okviru Evropske unije, Nata, Ovseja in drugih povezav, katerih član je DZ. "Sodelovanje na dogodkih v okviru teh organizacij je potrebno tudi z vidika ohranjanja statusa DZ in mednarodnega ugleda države," pravijo.

Indija, Brazilija, Tajska ...

V DZ trdijo, da se pri načrtovanju mednarodnih dejavnosti upoštevata "stopnja in pogostnost sodelovanja z državo oziroma organizacijo" skladno z zunanjepolitičnimi prioritetami. Med destinacijami, kjer so se mudili poslanci v prejšnjem mandatu, najdemo tudi Turčijo, Indijo, Brazilijo, Mehiko, Panamo, Kitajsko in Tajsko. Nekateri poslanci so se udeleževali tudi počastitev dneva mrtvih, evropskega prvenstva parlamentov v tenisu in srečanj v podporo miru.

Pavšal za rokovanje

Poslanci so poleg redne plače upravičeni do mesečnega pavšala za delo v volilni enoti. Z njim naj bi opravljali obiske, uporabljali ustrezne prostore in javnost obveščali o svojih dejavnostih. Pavšal je odvisen od oddaljenosti stalnega prebivališča in znaša od 500 do tisoč evrov.

V prejšnjem mandatu so poslanci skupaj zapravili 2,2 milijona evrov. Koliko bodo v tem, v DZ ne vedo, saj "se poslanec lahko preseli, v mandatu pa se dogajajo tudi menjave".

Ugankarski slovar

Poslanske skupine lahko na stroške DZ kupujejo tudi literaturo, do- in podiplomsko izobražujejo poslance ter jih pošiljajo na seminarje in tečaje.

V prejšnjem mandatu so se tako učili javnega nastopanja, angleščine, nemščine in kako uspešno uporabljati spletna družabna omrežja. Kupovali so tudi strokovno literaturo, med drugim knjige o evropskih ptičih, zdravilnih rastlinah, vesolju in napoleonskih vojnah ter ugankarski slovar.

Komentarjev 4
  • mia 10:15 19.marec 2012.

    sestankujejo naj preko skajpa, križanke naj rešujejo doma, plače imajo dovolj visoke, da si dodatnih bonitet res ne zaslužijo

  • Klemen Zec 09:22 19.marec 2012.

    tu je dokaz, zakaj so kandidati za poslance tako sladki pred volitvami, samo da pridejo v parlament,da se dokopljejo do neštetih bonitet, narod naj pa "ŠPARA" !?.po volitvah ne mine mesec ko na vse obljube pozabijo in pustijo, da volilce, ...prikaži več da le sanjajo o obljubah !!!!

  • atzz 09:04 19.marec 2012.

    Kaj če bi začeli varčevat pri tej poslanski sodrgi? Franc Jurša, ki tako vehementno zagovarja Simčiča očitno zelo rad potuje v daljne kraje. Kaj, če bi mu naložili, da vrne ves denar?