Koalicija skovana, Janša v gostilni

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Stranke Pozitivna Slovenija (PS), Socialni demokrati (SD), Demokratična stranka upokojencev (DeSUS) in Lista Virant (LV) so parafirali koalicijsko pogodbo, čeprav je nekaj točk še neusklajenih. Janković že ima 12 ministrskih imen.
Oglej si celoten članek

V besedilu koalicijske pogodbe ni več odprtih vprašanj, so pa takšna, ki jih bodo morali pogajalci predstaviti organom stranke, ti pa jih bodo morali sprejeti, je pojasnil predsednik PS in mandatar Zoran Janković. Ni pa rečeno, da bo vsak izvršni organ to sprejel, ker so bili tu določeni kompromisi, je dodal Janković. Neuradno sta med drugim neusklajeni možnost dviga DDV-ja in ocene prihodnje gospodarske rasti.

Dodali ministrstvo

Pogajalci so se zedinili, da bo ministrstev v vladi, če bo do nje prišlo, dvanajst, saj so nekatere stranke zahtevale vnovično razdelitev ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki naj bi bili po prvem predlogu združeni. Janković je tudi potrdil, da že ima vseh 12 imen za kandidate za ministre, vendar jih še ne bo razkril.

"Tam kjer se je dalo, smo sklenili kakšen kompromis, tam, kjer se ni dalo, pa so evidentirali vprašanja, ki so neusklajena," pa je dejal Janez Šuštaršič, član vodja pogajalcev iz LV. Dodal je, da naj bi bilo neusklajenega še med deset in dvajset odstotkov besedila. V njihovi stranki bodo o parafiranem besedilu odločali na svetu stranke v ponedeljek.

Patrick Vlačič iz SD je dejal le, da so sedaj na potezi organi strank, medtem ko Karl Erjavec iz DeSUS ni dajal izjav.

Sestanek je sicer potekal že od dopoldanskih ur, kasneje so se predstavnikom strank pridružili še predsedniki. Vsi člani  koalicije bodo sedaj s parafiranim čistopisom šli pred svete svojih strank, ki morajo pogodbo dokončno potrditi.

Janša sestankuje s trojico

Pogovori o sodelovanju pa še vedno potekajo tudi na drugem polu pod vodstvom Janeza Janše iz SDS. Tako so se z njim pozno popoldan sestali Gregor Virant iz Liste Virant, Radovan Žerjav iz SLS in Ljudmila Novak iz NSi, ki bi lahko oblikovali koalicijo v primeru, da bo to spodletelo Jankoviću.

Po pisanju STA je udeležbo na pogajanjih dopoldan potrdil tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je pred dnevi zatrdil, da se bo odslej pogovarjal le z mandatarjem, torej Jankovićem. Erjavec popoldan ni želel več potrditi, da bo na sestanku.

Seja, na kateri bo DZ odločal o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću, bo predvidoma v sredo, zato se z usklajevanji glede koalicije mudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 52

  • 18:59 8. Januar 2012.

    Katerega premiera pa mislite? Trenutno je to še Pahor, sledi Janković.. .Nisem zasledila, da bi kateremu od njiju sodili! A …

  • 15:07 8. Januar 2012.

    Končno! Bolje da je SDS v opoziciji, naj priznajo že poraz pa bo.

  • 13:45 8. Januar 2012.

    lahko mu greš za prevajalca, pa tudi tvojemu Janezu bo potreben, ...))) butec

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.