Kokoš je bila pred jajcem

Foto: Žurnal24 Skrivnsoti ni več, kokoš je bila prva. (Foto: Shutterstock)
Znanstveniki so končno podali odgovor na to, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce. Kaže, da je najprej obstajala kokoš.
Oglej si celoten članek

Vprašanje je stoletja zaposlovala številne ume, britanski raziskovalci z univerz v Sheffieldu in Warwicku, pa so končno našli odgovor, piše Daily Mail. Odkrili so, da je oblikovanje lupine jajca odvisno od proteina OC-17, ki ga je možno najti le v jajčnikih kokoši. OC-17 deluje kot katalizator in pospeši nastanek lupine.

Lupina je nujna, da zaščiti vsebino, dokler se piščanec ne izvali. Znanstveniki so s pomočjo super računalnika od blizu spremljali nastanek lupine in ugotovili, da OC-17 spremeni kalcijev karbonat v kalcitne kristale, ki sestavljajo lupino.

Te je moč najti v številnih kosteh in lupinah, a kokoši jih tvorijo veliko hitreje kakor druge vrste. Po besedah profesorja Johna Hardinga, pa ima odkritje tudi druge posledice, saj bi lahko dalo vpogled v ustvarjanje novih materialov in procesov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.