Kolega je ustrelil v obraz

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lov. Vse več klicev sprehajalcev, ki jih je strah zaradi lovcev.
Oglej si celoten članek

"Glede na dejstvo, da posedujemo lovci v Sloveniji več kot 60 tisoč kosov orožja, lahko trdim, da je nesreč relativno malo, seveda pa je vsaka, ki se zgodi, preveč," pravi direktor strokovne službe Lovske zveze Slovenije (LZS) Srečko Žerjav.

Prejšnji teden je avstrijski lovec pri lovu med Dobrovnikom in Renkovci s šibrovko streljal na fazana, medtem pa avstrijskega kolega zadel v obraz, roke in noge. Poškodovani lovec je potreboval zdravniško pomoč.

Število nesreč je neznano

Policija ne vodi posebej statističnih podatkov o nesrečah pri lovu, saj menijo, da so redke, podatkov nimajo niti na LZS. Mediji smo bili o lovski nesreči obveščeni novembra s predela Murske Sobote, oktobra pa je slovenski lovec na Hrvaškem huje ranil avstrijskega kolega. O velikem številu lovskih nesreč poročajo iz Italije, kjer je bilo predlani 25 smrtnih žrtev. Med 70 ranjenimi je bilo 11 takšnih, ki niso bili lovci.

"Od bivših lovcev vem, da če ne gre za večje poškodbe, niti ne gredo zadeve naprej. Nočejo, da pride v javnost," opozarja Stanko Valpatič, predsednik Društva za osvoboditev živali in njihove pravice.

Strah pred sprehodi

"V zadnjem času imamo ogromno klicev in pisem, da se ljudje ne počutijo več varne na sprehodih na poljih, v gozdovih in na travnikih. Lovci se vse pogosteje približujejo tudi hišam," pravi Valpatič, ki ne more dojeti, da država nič ne ukrene. V društvu si desetletje prizadevajo za ukinitev lova, "saj se lahko narava sama postavi v ravnovesje". "Poleg tega lovci velikokrat živali ranijo, te pa več ur ali dni v mukah umirajo. Lov je nevaren za ljudi in živali," dodaja Valpatič.

"Ni mi poznan podatek, koliko 'običajnih državljanov' je bilo žrtev nesreč pri lovu v Sloveniji v zadnjih letih. Lahko pa trdim, da ni nobenega utemeljenega razloga, zaradi katerega bi se državljani bali hoditi po slovenskih gozdovih," pa pravi Žerjav. Po njegovih besedah je nemogoče zanesljivo oceniti število ranjenih živali, trdi pa, da jih je malo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • mph
    00:38 15. Januar 2013.

    Predvidevam, da ti sadiš hrano za divjad in ostalo fauno, da lahko pljuvaš po meni in takih, ki ne razmišljajo …

  • 21:47 14. Januar 2013.

    Posadi hrano za divjad in ostalo fauno potem pa pluvaj po drugih. Dokler pa sam ne naredis nic pa raje …

  • mph
    18:47 14. Januar 2013.

    A glej ga šmenta, očitno se na nepravem mestu vedno pasejo ravno srnjaki z najlepšimi rogovi in podobno velja za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.