Komisija še vedno brez odgovorov

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Slovenska poslanka Romana Jordan Cizelj nezadovoljna, ker Evropska komisija še vedno nima odgovorov o posledicah največje ekološke nesreče na Madžarskem. Napoveduje ukrepanje.
Oglej si celoten članek

Slovenska poslanka v Evropskem parlamentu Romana Jordan Cizelj je nezadovoljna, ker Evropska komisija še vedno nima odgovorov o morebitnih škodljivih posledicah na zdravje ljudi in čezmejnih vplivih industrijske nesreče v tovarni aluminijevega oksida na Madžarskem, ki je povzročila izlivanje rdečega blata.

"Komisijo sem spraševala o dolgoročnih učinkih nesreče in morebitni čezmejni ogroženosti. Komisija podatkov za odgovor še vedno nima. Pri svojem poslanskem vprašanju bom vztrajala in komisijo s svojimi aktivnostmi spodbujala, da podatke pridobi in javnosti poda jasen odgovor," je v sporočilu zapisala Jordan Cizljeva.

Več preventive kot odpravljanja škode
Komisija je v uradnem odgovoru zapisala, da je bila v okviru mehanizma civilne zaščite EU prek Centra za spremljanje in obveščanje na Madžarsko sredi oktobra 2010 poslana skupina petih vodilnih okoljskih strokovnjakov. Ti so Madžarski dali več priporočil o ukrepih glede preprečevanja širjenja rdečega blata prek zraka in vode ter izpostavili potrebo po nadaljnji oceni tveganj za človeško zdravje, krepitev nadzora okolja ter saniranje povzročene škode.

Komisija v odgovoru ocenjuje, da zaenkrat ne načrtuje spremembe evropske okoljske zakonodaje ter namesto tega poziva k okrepljenemu izvajanju že obstoječe zakonodaje. Učinkovitost zakonodaje EU, tudi glede varnostnih preverjanj in inšpekcijskih pregledov, je odvisna od njenega celovitega izvajanja in uveljavljanja v državah članicah. Poleg tega je komisija priznala potrebo po obsežnejših preventivnih ukrepih, saj so stroški preventive nižji kot stroški odpravljanja že povzročene škode.

Evropska komisija je ugotovila, da se v skladu z evropsko zakonodajo rdeče blato šteje za nevarno, kadar vsebuje nevarne snovi, ki nastanejo pri fizikalni in kemični predelavi kovinskih mineralnih surovin. Madžarska mora komisiji sporočiti natančne podatke o sestavi rdečega blata, te informacije pa se bodo uporabile za določitev dolgoročnih učinkov in nevarnosti za prst, podtalnico in ekosistem. Suho rdeče blato bi lahko kot prah zašlo v zrak in povzročalo težave pri dihanju. Podobni industrijski obrati poleg Madžarske obstajajo tudi v Franciji, Nemčiji, Grčiji, Italiji, Romuniji, Španiji in na Irskem.

Jordan Cizljeva bo vztrajala
Poslanka je še napovedala, da za komisijo že pripravlja novo pisno poslansko vprašanje o tem, kdaj lahko javnost pričakuje jasne odgovore o dolgoročnih vplivih te nesreče na okolje, kako bo komisija z madžarskimi organi sodelovala glede popravljalnih ukrepov, še posebej pri preprečevanju onesnaženja zraka, podtalnice in prsti, ter ali lahko komisija naredi predhodno oceno o sestavi rdečega blata in oceno o potencialni nevarnosti, še preden ji te informacije sporoči Madžarska.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.