Slovenija
34 ogledov

Komisija še vedno brez odgovorov

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Slovenska poslanka Romana Jordan Cizelj nezadovoljna, ker Evropska komisija še vedno nima odgovorov o posledicah največje ekološke nesreče na Madžarskem. Napoveduje ukrepanje.

Slovenska poslanka v Evropskem parlamentu Romana Jordan Cizelj je nezadovoljna, ker Evropska komisija še vedno nima odgovorov o morebitnih škodljivih posledicah na zdravje ljudi in čezmejnih vplivih industrijske nesreče v tovarni aluminijevega oksida na Madžarskem, ki je povzročila izlivanje rdečega blata.

"Komisijo sem spraševala o dolgoročnih učinkih nesreče in morebitni čezmejni ogroženosti. Komisija podatkov za odgovor še vedno nima. Pri svojem poslanskem vprašanju bom vztrajala in komisijo s svojimi aktivnostmi spodbujala, da podatke pridobi in javnosti poda jasen odgovor," je v sporočilu zapisala Jordan Cizljeva.

Več preventive kot odpravljanja škode
Komisija je v uradnem odgovoru zapisala, da je bila v okviru mehanizma civilne zaščite EU prek Centra za spremljanje in obveščanje na Madžarsko sredi oktobra 2010 poslana skupina petih vodilnih okoljskih strokovnjakov. Ti so Madžarski dali več priporočil o ukrepih glede preprečevanja širjenja rdečega blata prek zraka in vode ter izpostavili potrebo po nadaljnji oceni tveganj za človeško zdravje, krepitev nadzora okolja ter saniranje povzročene škode.

Komisija v odgovoru ocenjuje, da zaenkrat ne načrtuje spremembe evropske okoljske zakonodaje ter namesto tega poziva k okrepljenemu izvajanju že obstoječe zakonodaje. Učinkovitost zakonodaje EU, tudi glede varnostnih preverjanj in inšpekcijskih pregledov, je odvisna od njenega celovitega izvajanja in uveljavljanja v državah članicah. Poleg tega je komisija priznala potrebo po obsežnejših preventivnih ukrepih, saj so stroški preventive nižji kot stroški odpravljanja že povzročene škode.

Evropska komisija je ugotovila, da se v skladu z evropsko zakonodajo rdeče blato šteje za nevarno, kadar vsebuje nevarne snovi, ki nastanejo pri fizikalni in kemični predelavi kovinskih mineralnih surovin. Madžarska mora komisiji sporočiti natančne podatke o sestavi rdečega blata, te informacije pa se bodo uporabile za določitev dolgoročnih učinkov in nevarnosti za prst, podtalnico in ekosistem. Suho rdeče blato bi lahko kot prah zašlo v zrak in povzročalo težave pri dihanju. Podobni industrijski obrati poleg Madžarske obstajajo tudi v Franciji, Nemčiji, Grčiji, Italiji, Romuniji, Španiji in na Irskem.

Jordan Cizljeva bo vztrajala
Poslanka je še napovedala, da za komisijo že pripravlja novo pisno poslansko vprašanje o tem, kdaj lahko javnost pričakuje jasne odgovore o dolgoročnih vplivih te nesreče na okolje, kako bo komisija z madžarskimi organi sodelovala glede popravljalnih ukrepov, še posebej pri preprečevanju onesnaženja zraka, podtalnice in prsti, ter ali lahko komisija naredi predhodno oceno o sestavi rdečega blata in oceno o potencialni nevarnosti, še preden ji te informacije sporoči Madžarska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.