Konec smučanja na Kaninu?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Najvišjemu slovenskemu smučišču Kaninu grozi stečaj. Za sanacijo potrebujejo najmanj 400 tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Če se podjetje ATC Kanin ne bo dogovorilo o reševanju nakopičenih dolgov, bi lahko v kratkem končalo v stečaju, piše Dnevnik.

Že več let težave

ATC Kanin se sicer že več let ukvarja s finančnimi težavami. Letošnja nesreča kabinske žičnice pa je vse skupaj še poglobila. Za odpravo napak na napravah bi nujno potrebovali le 50.000 evrov, vendar jih družbi ne uspe dobiti niti pri bankah niti pri svojih lastnikih. Medtem ko Euroinvest obvladuje 42,24-odstotni lastniški delež, je bovška občina 28,71-odstotni lastnik, Hit pa ima slabih 20 odstotkov delnic ATC Kanin.

Zapadle so obveznosti

Finančne obveznosti ATC Kanin do Hypo Leasinga znašajo okoli pet milijonov evrov. Če bi podjetje želeli sanirati, bi po besedah Aleša Uršiča morali doseči 400.000 evrov prihodkov od prodaje. Vendar jim to ne bo uspelo. Kot je pojasnil za Dnevnik, najetih posojil trenutno ne morejo odplačevati, pred začetkom smučarske sezone pa so s Hypom sklenili dogovor o podaljšanju ročnosti za odplačilo 900.000 evrov posojil, ki so že zapadla. To pomeni, da ima vse niti o usodi ATC Kanin v rokah Hypo Leasing.

In če bi v Hypu ravnali tako kot v primeru Livarja iz Ivančne Gorice in Term SPA Rogaška Slatina, ko so na podlagi konverzije terjatev v lastniški kapital v Hypu razlastninili lastnike v obeh podjetjih, bi ATC Kanin lahko preživel, še piše Dnevnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:19 21. Februar 2013.

    Realist, popolnoma se pridružujem tvojemu mnenju. Še dolgo je trajalo, glede na to, koliko so vlagali. Vsako sezono so imeli …

  • 12:30 21. Februar 2013.

    Kot dober poznavalec razmer na bovškem lahko povem, da je to velikanska sramota za slovenski turizem in bovško regijo. Vso …

  • 11:32 21. Februar 2013.

    ko bodo tujci lastniki smučišč, ne bo izgube, pa tudi kradlo se ne bo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.