Konec za utajevalce

Foto: Žurnal24 Tisti, ki poslujejo z gotovino, bodo blagajne lahko prevarali samo tako, da ne b
Davčne blagajne. Obvezne od sredine naslednjega leta.
Oglej si celoten članek

Računi. Zakon o davčnih blagajnah bo stopil v veljavo najpozneje 1. januarja naslednje leto, je včeraj sklenila vlada. Medresorska delovna skupina za pripravo ukrepov za preprečevanje davčnih utaj pri gotovinskem poslovanju mora zato zakon pripraviti in ga vladi predložiti najpozneje do konca aprila.

10 milijard evrov je neprijavljenega prometa v Sloveniji na leto (27 odstotkov bruto domačega proizvoda), ugotavlja Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Šest mesecev za uvedbo
Izbrana bo tehnična rešitev, ki je že uveljavljena na trgu Evropske unije, blagajne pa bodo morale biti opremljene s fiskalno kontrolno napravo (vanjo se bodo zapisovali podatki in teh ne bo mogoče brisati ali popravljati). S tovrstnimi blagajnami se bodo morali tisti, ki poslujejo z gotovino, opremiti v šestih mesecih od uveljavitve zakona o davčnih blagajnah.

Spomnimo, Srbi so davčne blagajne uvajali postopoma po skupinah, kar je trajalo pet let. Poznavalci opozarjajo, da so zlorabe davčnih blagajn praktično nemogoče, vendar le, dokler se izdajajo računi. Da bi ljudi navadili vzeti račun, je srbski davčni organ organiziral več nagradnih iger, v katerih so žrebali tudi stanovanje.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.