Slovenija
20 ogledov

Konec za utajevalce

Tisti, ki poslujejo z gotovino, bodo blagajne lahko prevarali samo tako, da ne b Žurnal24 main
Davčne blagajne. Obvezne od sredine naslednjega leta.

Računi. Zakon o davčnih blagajnah bo stopil v veljavo najpozneje 1. januarja naslednje leto, je včeraj sklenila vlada. Medresorska delovna skupina za pripravo ukrepov za preprečevanje davčnih utaj pri gotovinskem poslovanju mora zato zakon pripraviti in ga vladi predložiti najpozneje do konca aprila.

10 milijard evrov je neprijavljenega prometa v Sloveniji na leto (27 odstotkov bruto domačega proizvoda), ugotavlja Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Šest mesecev za uvedbo
Izbrana bo tehnična rešitev, ki je že uveljavljena na trgu Evropske unije, blagajne pa bodo morale biti opremljene s fiskalno kontrolno napravo (vanjo se bodo zapisovali podatki in teh ne bo mogoče brisati ali popravljati). S tovrstnimi blagajnami se bodo morali tisti, ki poslujejo z gotovino, opremiti v šestih mesecih od uveljavitve zakona o davčnih blagajnah.

Spomnimo, Srbi so davčne blagajne uvajali postopoma po skupinah, kar je trajalo pet let. Poznavalci opozarjajo, da so zlorabe davčnih blagajn praktično nemogoče, vendar le, dokler se izdajajo računi. Da bi ljudi navadili vzeti račun, je srbski davčni organ organiziral več nagradnih iger, v katerih so žrebali tudi stanovanje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.