Koraki naprej so

Foto: Žurnal24 Ministrstvo Katarine Kresal obljublja še celovit sistem skrbništva za mladoletni
Nevladniki z delom notranjega ministrstva na področju migracij in tujcev zadovoljni.
Oglej si celoten članek

Tujci. “Ugotavljamo, da so bili storjeni nekateri ključni koraki v pozitivno smer,” odnos ministrstva za notranje zadeve (MNZ) do migracij in tujcev ocenjuje Neža Kogovšek z Mirovnega inštituta.

Zadnje leto, odkar so imeli nevladniki sestanek na ministrstvu, je nastal direktorat za migracije in integracijo tujcev, pravi Kogovškova. “Sprejeto je bilo dopolnilo k zakonu o mednarodni zaščiti, pripravljen pa je bil tudi predlog novele zakona o izbrisanih,” dodaja.

Brezplačni tečaji
Prvič v zgodovini samostojne Slovenije so se za tujce začeli izvajati brezplačni tečaji slovenskega jezika in seznanjanja s slovensko zgodovino v osmih slovenskih mestih,” pove Vesna Mitrić z MNZ. Po njenih besedah so bile vzpostavljene tudi osnove za ozaveščanje in informiranje tujcev, ki bodo lahko prejeli zloženke v maternem jeziku s koristnimi nasveti za življenje v Sloveniji. “Za boljši dostop do vseh integracijskih ukrepov je v fazi nastajanja tudi spletna stran,” dodaja.

Reintegracijski programi
Na včerajšnjem posvetu Evropske migracijske mreže so nevladniki delo MNZ pohvalili, nekaj pomanjkljivosti so navedli le pri predstavitvi raziskave o neharmoniziranih oblikah in mladoletnikih brez spremstva.

Moti jih tudi neobstoj reintegracijskih programov za tujce, ki so vrnjeni v izvorne države. “MNZ bo poskušalo vzpostaviti celovit sistem skrbništva za mladoletnike in nastanitev za mladoletnike brez spremstva,” obljubljajo pri Kresalovi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.