Slovenija
29 ogledov

Koraki naprej so

Ministrstvo Katarine Kresal obljublja še celovit sistem skrbništva za mladoletni Žurnal24 main
Nevladniki z delom notranjega ministrstva na področju migracij in tujcev zadovoljni.

Tujci. “Ugotavljamo, da so bili storjeni nekateri ključni koraki v pozitivno smer,” odnos ministrstva za notranje zadeve (MNZ) do migracij in tujcev ocenjuje Neža Kogovšek z Mirovnega inštituta.

Zadnje leto, odkar so imeli nevladniki sestanek na ministrstvu, je nastal direktorat za migracije in integracijo tujcev, pravi Kogovškova. “Sprejeto je bilo dopolnilo k zakonu o mednarodni zaščiti, pripravljen pa je bil tudi predlog novele zakona o izbrisanih,” dodaja.

Brezplačni tečaji
Prvič v zgodovini samostojne Slovenije so se za tujce začeli izvajati brezplačni tečaji slovenskega jezika in seznanjanja s slovensko zgodovino v osmih slovenskih mestih,” pove Vesna Mitrić z MNZ. Po njenih besedah so bile vzpostavljene tudi osnove za ozaveščanje in informiranje tujcev, ki bodo lahko prejeli zloženke v maternem jeziku s koristnimi nasveti za življenje v Sloveniji. “Za boljši dostop do vseh integracijskih ukrepov je v fazi nastajanja tudi spletna stran,” dodaja.

Reintegracijski programi
Na včerajšnjem posvetu Evropske migracijske mreže so nevladniki delo MNZ pohvalili, nekaj pomanjkljivosti so navedli le pri predstavitvi raziskave o neharmoniziranih oblikah in mladoletnikih brez spremstva.

Moti jih tudi neobstoj reintegracijskih programov za tujce, ki so vrnjeni v izvorne države. “MNZ bo poskušalo vzpostaviti celovit sistem skrbništva za mladoletnike in nastanitev za mladoletnike brez spremstva,” obljubljajo pri Kresalovi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.