Kordež: S tolarjem bi bili bolj konkurenčni

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
S tolarjem bi bilo slovensko gospodarstvo bolj konkurenčno, ker bi bile plače nižje, meni nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež.
Oglej si celoten članek

Kordež v blogu na spletni strani razgledi.net v luči dolžniških težav evropskih držav in prednostih oziroma slabostih enotne evropske valute evro razmišlja o tem, kdaj je neko gospodarstvo konkurenčno in kaj bi Slovenija lahko pridobila, če bi imela tolar.

Kot pravi, je poenotena ocena o slabi strani uvedbe evra, da s spremembami tečaja domače valute ne moremo več uravnavati konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

"Vsekakor devizni tečaj nima neposredne vloge pri oblikovanju in proizvodnji kvalitetnejših proizvodov ali bolj naprednih storitev. Za prodor na tuje trge z novimi in bolj zanimivimi izdelki so potrebni drugačni ukrepi in poteze, kot bi jih prinesle spremembe deviznega tečaja," je zapisal.

Da bi to lahko dosegli, je treba več vlagati v produktivnejšo proizvodno opremo ter izboljšati organizacijo poslovanja in proizvodnje, kar lahko po mnenju Kordeža dosežemo ne glede na razmerje med domačo in tujo valuto.

"Najbolj neboleče" znižanje stroškov dela

"Uravnavanje konkurenčnosti domačega gospodarstva z deviznim tečajem pomeni dejansko devalvacijo domače valute in nižje stroške dela, izražene v tuji valuti. Pomeni manjše plače in ostale prejemke ljudi, merjene s tujo valuto, pomeni na primer nižje plače v evrih, če bi obdržali tolar."

S spremembo deviznega tečaja tako lahko po njegovem mnenju "najbolj neboleče" znižamo stroške dela.

"In točno to dejansko pomeni lep izraz 'izboljšanja konkurenčnosti gospodarstva preko prilagajanja deviznega tečaja' v primeru lastne valute. Kadar produktivnost domačega gospodarstva ni primerljiva (konkurenčna) tuji, je takšen ukrep nujen – a v primeru skupne valute mnogo težje izvedljiv."

Kordež zaključuje, da, ko govorimo o prednostih lastne valute, ni odveč zavedanje, da se za tem dejansko skriva zniževanje plač in prejemkov prebivalstva, merjenih v tuji valuti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:49 3. Januar 2012.

    nikoli ne bom razumel, kako imajo ljudje kova Kordež, Bavčar, PAvček sploh obraz pojaviti se v javnosti in 'talati' dobrohotne …

  • 12:20 3. Januar 2012.

    Goljuf in tajkun daje nasvete! Mogoče je pa on ta strokovnjak za premierja v vladi narodne enotnosti? Sedaj sem prepričan, …

  • mb
    12:11 3. Januar 2012.

    hudi ekonomisti, ki ne znajo drugega kot zniževanje plač.<br />Da pa bi on sebi znižal plačo, ko je bil še …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.