Slovenija
16 ogledov

Kordež: S tolarjem bi bili bolj konkurenčni

Če predsednik Merkurjeve uprave Bine Kordež ne dokaže, da je bil Merkur pred ste Žurnal24 main
S tolarjem bi bilo slovensko gospodarstvo bolj konkurenčno, ker bi bile plače nižje, meni nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež.

Kordež v blogu na spletni strani razgledi.net v luči dolžniških težav evropskih držav in prednostih oziroma slabostih enotne evropske valute evro razmišlja o tem, kdaj je neko gospodarstvo konkurenčno in kaj bi Slovenija lahko pridobila, če bi imela tolar.

Kot pravi, je poenotena ocena o slabi strani uvedbe evra, da s spremembami tečaja domače valute ne moremo več uravnavati konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

"Vsekakor devizni tečaj nima neposredne vloge pri oblikovanju in proizvodnji kvalitetnejših proizvodov ali bolj naprednih storitev. Za prodor na tuje trge z novimi in bolj zanimivimi izdelki so potrebni drugačni ukrepi in poteze, kot bi jih prinesle spremembe deviznega tečaja," je zapisal.

Da bi to lahko dosegli, je treba več vlagati v produktivnejšo proizvodno opremo ter izboljšati organizacijo poslovanja in proizvodnje, kar lahko po mnenju Kordeža dosežemo ne glede na razmerje med domačo in tujo valuto.

"Najbolj neboleče" znižanje stroškov dela

"Uravnavanje konkurenčnosti domačega gospodarstva z deviznim tečajem pomeni dejansko devalvacijo domače valute in nižje stroške dela, izražene v tuji valuti. Pomeni manjše plače in ostale prejemke ljudi, merjene s tujo valuto, pomeni na primer nižje plače v evrih, če bi obdržali tolar."

S spremembo deviznega tečaja tako lahko po njegovem mnenju "najbolj neboleče" znižamo stroške dela.

"In točno to dejansko pomeni lep izraz 'izboljšanja konkurenčnosti gospodarstva preko prilagajanja deviznega tečaja' v primeru lastne valute. Kadar produktivnost domačega gospodarstva ni primerljiva (konkurenčna) tuji, je takšen ukrep nujen – a v primeru skupne valute mnogo težje izvedljiv."

Kordež zaključuje, da, ko govorimo o prednostih lastne valute, ni odveč zavedanje, da se za tem dejansko skriva zniževanje plač in prejemkov prebivalstva, merjenih v tuji valuti.

Komentarjev 3
  • tralala 12:49 03.januar 2012.

    nikoli ne bom razumel, kako imajo ljudje kova Kordež, Bavčar, PAvček sploh obraz pojaviti se v javnosti in 'talati' dobrohotne nasvete. Pa, a smo slovenci res tolk prfooknjeni?ajd, una svinja bradavičarka iz Vegrada se vsaj ne izpostavlja, Bavčar pa ...prikaži veča celo predava o uspešnem vodenju podjetja. Koliko dreka bomo mogli še pojesti, Slovenci moji?

  • Tupamaros 12:20 03.januar 2012.

    Goljuf in tajkun daje nasvete! Mogoče je pa on ta strokovnjak za premierja v vladi narodne enotnosti? Sedaj sem prepričan, da je z našo državo nekaj hudo narobe

  • mb 12:11 03.januar 2012.

    hudi ekonomisti, ki ne znajo drugega kot zniževanje plač.Da pa bi on sebi znižal plačo, ko je bil še v merkurju to pa ne.Pa kako to, da je Merkur spravil praktično na kant, če je tak hudi strokovnjak.<br ...prikaži več />Sicer si lahko še bolj konkurenčen, če folk dela zastonj ali pa da jih imaš v taboriščuh kot je to v sv koreji ali pa je bilo v naci nemčiji.Ta človek res ni normalenImeli smo valuto, ki se je "sproti uravnavala" tako da je bila vedno manj vredna, konkurenčni seveda nismo bili, ceen so šle v nebo in smo bili iz dneva v dan bolj revni.Celotno plačo smo takoj zamenjali v neko stabilno valuto itd.Ta kreten še ni slišal, da se z devalvacijami ne ustvarja konkurenčno gospodarstvo, temveč z inovacijami in kvaliteto