Koritnik: Nikogar ne silimo k cepljenju, toda morda bo ostal brez službe

Foto: SMC
Foto: SMC
Začasno se iz pogoja PCT za delo v državni upravi izloči T. Osnovni namen ukrepa je preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu in zagotoviti nemoteno delo državne uprave, je na novinarsko konferenci dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki pričakuje, da odpuščanj necepljenih zaposlenih ne bo.
Oglej si celoten članek

Pojasnil je, da so se za državno upravno (namesto za zdravstvo ali šolstvo) odločili, ker je vlada v državni upravi neposredno delodajalec in vlada v tem primeru ni oblast, ampak delodajalec, ki je dolžan zagotavljati varne pogoje za delo. 

"S 1. 10. prehajamo na PC. Za tiste, ki se ne smejo cepiti in imajo zdravniško potrdilo, bo izjemoma možno samotestiranje. Zadoščal bo en odmerek cepiva, če bodo drug odmerek prejeli do 1. novembra," razlaga minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

"Nikogar ne silimo k cepljenju, cepljenje postavljamo kot pogoj, da delavec lahko opravlja delo v prostorih delodajalca. Tisti, ki niso cepljeni ali prebolevniki, bodo delo lahko opravljali od doma, če narava dela to omogoča. Če to zaradi narave in vrste dela ni mogoče, bo delodajalec lahko ukrepal skladno s predpisi, ki urejajo delovna razmerja," je pojasnil Koritnik. To zadnje lahko v skrajnem primeru pomeni odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Koritnik: Računam, da odpuščanj ne bo

"Vsak delodajalec je odgovoren za potek delovnega procesa. Pri nas na ministrstvu za javno upravo je precepljenost v enem direktoratu več kot 90 odstotkov cepljenih, tisti, ki še niso, so v nizkem štartu. Računam na odgovornost zaposlenih, da bo vsak predstojnik organiziral delo in da odpuščanj ne bo. Kako natančno, je stvar organa ali bo to delo od doma ali kako drugače," je pojasnil.

Na ministrstvu za javno upravo so nam pojasnili, da je za tiste, ki se ne bi želeli cepiti, v prvi vrsti na voljo delo od doma, če to ni mogoče, bi jih lahko napotili na čakanje. V tem primeru bi za nedelo dobili 80 odstotkov plače. Drugi ukrepi so še opomin pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Računajo sicer, da bi za veliko večino lahko uredili delo od doma. 

"Test ne zamejujejo oziroma končuje epidemije, ampak nam samo daje čas, da dosežemo ustrezno precepljenost."

Minister za zdravje Janez Poklukar

"Zavedamo se, da marsikje v držravni upravi narava dela ne dovoljuje dela od doma. Prav zato odlok omogoča neko prehodno obdobje, v katerem se bodo izkazale potrebne izjeme tudi glede na stanje cepljenosti oziroma prebolevnosti pri posameznem delodajalcu," je dejal Koritnik. Ali bodo za policiste in vojake, ki težko delajo od doma, veljale kakšne izjeme, naj bi predstavila ministra za notranje zadeve Aleš Hojs in za obrambo Matej Tonin. Je pa res, da oba sistem delujeta tudi v času dopustov, ko je precej odsotnih, ključno bo namreč vprašanje, koliko časa bo ta ukrep trajal. 

Na vprašanje, kakšno je stanje glede cepljenih in prebolevnikov v državni upravi, je minister odgovoril, da teh seznamov vsaj po njegovem vedenju nihče ne vodi. 

Koritnik delodajalcem sicer predlaga, da v oceno tveganj dodajo nevarnost okužbe z novim koronavirusom in skladno s to oceno organizirajo delo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 83

  • 12:07 18. September 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali …

  • 04:24 18. September 2021.

    Mene zanima kaj pa te to je če ni pod presilo a lahko ražložijo kaj je to druga in če …

  • 22:01 17. September 2021.

    no jest sem pa vesel da so se ravno v državni upravi tega lotil.. pa veste zakaj ? no pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.