Slovenija
37562 ogledov

Koritnik: Nikogar ne silimo k cepljenju, toda morda bo ostal brez službe

Boštjan Koritnik SMC
Začasno se iz pogoja PCT za delo v državni upravi izloči T. Osnovni namen ukrepa je preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu in zagotoviti nemoteno delo državne uprave, je na novinarsko konferenci dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki pričakuje, da odpuščanj necepljenih zaposlenih ne bo.

Pojasnil je, da so se za državno upravno (namesto za zdravstvo ali šolstvo) odločili, ker je vlada v državni upravi neposredno delodajalec in vlada v tem primeru ni oblast, ampak delodajalec, ki je dolžan zagotavljati varne pogoje za delo. 

"S 1. 10. prehajamo na PC. Za tiste, ki se ne smejo cepiti in imajo zdravniško potrdilo, bo izjemoma možno samotestiranje. Zadoščal bo en odmerek cepiva, če bodo drug odmerek prejeli do 1. novembra," razlaga minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

"Nikogar ne silimo k cepljenju, cepljenje postavljamo kot pogoj, da delavec lahko opravlja delo v prostorih delodajalca. Tisti, ki niso cepljeni ali prebolevniki, bodo delo lahko opravljali od doma, če narava dela to omogoča. Če to zaradi narave in vrste dela ni mogoče, bo delodajalec lahko ukrepal skladno s predpisi, ki urejajo delovna razmerja," je pojasnil Koritnik. To zadnje lahko v skrajnem primeru pomeni odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Koritnik: Računam, da odpuščanj ne bo

"Vsak delodajalec je odgovoren za potek delovnega procesa. Pri nas na ministrstvu za javno upravo je precepljenost v enem direktoratu več kot 90 odstotkov cepljenih, tisti, ki še niso, so v nizkem štartu. Računam na odgovornost zaposlenih, da bo vsak predstojnik organiziral delo in da odpuščanj ne bo. Kako natančno, je stvar organa ali bo to delo od doma ali kako drugače," je pojasnil.

Na ministrstvu za javno upravo so nam pojasnili, da je za tiste, ki se ne bi želeli cepiti, v prvi vrsti na voljo delo od doma, če to ni mogoče, bi jih lahko napotili na čakanje. V tem primeru bi za nedelo dobili 80 odstotkov plače. Drugi ukrepi so še opomin pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Računajo sicer, da bi za veliko večino lahko uredili delo od doma. 

"Test ne zamejujejo oziroma končuje epidemije, ampak nam samo daje čas, da dosežemo ustrezno precepljenost."

Minister za zdravje Janez Poklukar

"Zavedamo se, da marsikje v držravni upravi narava dela ne dovoljuje dela od doma. Prav zato odlok omogoča neko prehodno obdobje, v katerem se bodo izkazale potrebne izjeme tudi glede na stanje cepljenosti oziroma prebolevnosti pri posameznem delodajalcu," je dejal Koritnik. Ali bodo za policiste in vojake, ki težko delajo od doma, veljale kakšne izjeme, naj bi predstavila ministra za notranje zadeve Aleš Hojs in za obrambo Matej Tonin. Je pa res, da oba sistem delujeta tudi v času dopustov, ko je precej odsotnih, ključno bo namreč vprašanje, koliko časa bo ta ukrep trajal. 

Na vprašanje, kakšno je stanje glede cepljenih in prebolevnikov v državni upravi, je minister odgovoril, da teh seznamov vsaj po njegovem vedenju nihče ne vodi. 

Koritnik delodajalcem sicer predlaga, da v oceno tveganj dodajo nevarnost okužbe z novim koronavirusom in skladno s to oceno organizirajo delo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 83
  • Princess_Thompson 12:07 18.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • dani18 04:24 18.september 2021.

    Mene zanima kaj pa te to je če ni pod presilo a lahko ražložijo kaj je to druga in če se cepiš se želiš prostovolno ali ne zakaj sedaj delaj odlog takšen da bi se moral cepiti za službo zakaj ...prikaži večzakaj treba to podpisati recimo preden se cepiš in zakaj na lastno odgovornost če boste to zahtevali za službe da se moraš cepiti ali brez službe Te pa še zapišimo zraven da prevzemati vso odgovornost glede cepljenja nase v premieru zaplet pri cepljenju če bo prišlo do težav pri posameznikih prevzemati letov

  • rd2dmk2 22:01 17.september 2021.

    no jest sem pa vesel da so se ravno v državni upravi tega lotil.. pa veste zakaj ? no pa da zdej vidimo vse tiste sindikate javne uprave od štruklja, kuštrina in ostalih kaj bodo zdej naredili za delavce.. in ...prikaži večn upajmo da pade.. ker ko bo tu padlo, potem pa da vidimo kako bo šlo pri zasebnikih.. hvala bogu da imamo glupe ministre.. če bi en drug to zastavil bi bila katastrofa, tukaj pa ne bo nič. po moje bo tale Koritnik letel prej kot Kustečeva ali Simoniti.