Slovenija
27498 ogledov

Krek: Nič kaj lepega ni za napovedat, konec meseca lahko dosežemo kritično mejo

Novice: Zdaj je uradno: To je naslednik Milana Kreka - Milan Krek Saša Despot
Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje pravi, da lahko konec spetembra pričakujemo dva tisoč okužb dnevno. Če se bomo cepili kot zadnje dni, lahko pričakujemo rahljanje ukrepov.

Milan Krek, prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je na dopoldnaski novinarski konferenci vlade izpostavil, da so na območju Evropske unije še vedno vse države prizadete z novim koronavirusom; epidemija še vedno traja. "V Evropski uniji ima 12 držav povečano 14-dnevno incidenco in R. Epimedija se še ni umirila, epidemija še vedno traja," je izpostavil Krek. 

zemljevid eu | Avtor:

Konec meseca kritična meja v bolnišnicah?

Glede Slovenije je dejal, da še vedno narašča vsakodnevno število novookuženih. "Prešli smo mejo tisoč obolelih. Če se bo ta trend nadaljeval, lahko konec septembra pričakujemo dva tisoč novih okužb dnevno." Pristojni pri nas računajo, da bomo sredi oktobra dosegli vrh. "V tem trenutku ni za napovedati nič kaj lepega, zato so ukrepi nujni," je izpostavil. 

število novo okuženih | Avtor:

Tako 7-dnevna kot 14-dnevna incidenca gresta navzgor. Med populacijo, ki je najbolj občutljiva, to je med starostniki nad 65 let, gre krivulja navzgor. "15. septembra je bilo 121 takšnih okuženih, med temi ljudmi se hospitalizacije približujejo 20 odstotkom. Pokazatelja, da bi se umirjalo, ni in tega tudi ni za pričakovati, ker se mora najprej zmanjševati dnevno število novih okužb, v 14-tih dneh bo upadla zasedenost bolniških postelj." 

Narašča tudi zasedenost na intenzivnih enotah. "Konec meseca se lahko poveča na med 120 do 150 postelj, kar pomeni, da bomo na meji vzdržljivosti zdravstvenega sistema. Situacija je lahko zelo kritična," je opozoril Krek. 

zasedene postelje | Avtor:

Še vedno prevladuje delta različica. "Verjetno bo tako tudi še naprej. Izredno kužna je, približuje se kužnosti ošpic, zato so potrebni vsi ukrepi; cepljenje, iskanje okuženih in kontaktov ter uporaba mask, držanje razdalje, razkuševanje, prezračevanje." 

Janssen cepivo je pošlo 

V Sloveniji imamo medtem izrazito povečano zanimanje za cepljenje. Krek je povedal, da smo včeraj v Sloveniji cepili 19.160 ljudi. S prvim odmerkom je pri nas cepljenih 51 odstotkov ljudi, 45 z vsemi odmerki. "Izredno smo zadovoljni, da nam je uspelo pocepiti čez milijon prebivalcev. Smo daleč uspešnejši kot pri cepljenju proti sezonski gripi. Naredili smo velik korak naprej," je zadovoljen direktor NIJZ-ja. 

Pri tem je dodal, da še vedno sodimo med vzhodne džrave Evropske unije, ki so manj cepljene kot zahodne. "Te so bistveno dalj časa in energije vložile v prepričevanje ljudi. Pri nas takšne taktike ni bilo leta in leta, kar se tudi pozna." 

Na zalogi imamo trenutno 718.600 enot cepiva, danes je pošlo cepivo Janssen. "Slovenija je v tem tednu prejela 9.600 enot tega cepiva, prihodnji teden jih bo 21.600. Nekaj časa nismo dobivali rednih dobav tega cepiva." 

Cepljenje, covid-19 | Avtor: Epa Epa

Cepljenje Slovenija Zdravje Neverjeten naval na cepljenje po zaostritvi ukrepov: Tako kaže po regijah

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Princess_Thompson 11:51 18.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Dusan12 17:29 17.september 2021.

    Cigler striže z ušesi v parlamentu kot Johnny Deep, ko sedi na skretu in bere Mladino

  • rd2dmk2 16:38 17.september 2021.

    hm na tistem zemljevidu je za moje pojme poljska bolj svetla kot danska.. a kdo ve zakaj ? in a ni lepo da je veliko okuženih ? a vsak okuženi pridev bolnico na intenzivno ? torej se ljudje po naravni ...prikaži več poti "cepijo" brez stranskih učinkov in še prišparajo državi. pa vsak okuženi dobi nagrado 5kg bio sadja. vsem starejšim od 50 let pa ta veliko škatlo multivitaminov, da bo telo sploh lahko naredil kaj protiteles..