Kosorjeva: arbitražnega sporazuma ni več

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Kot kaže, Hrvati pripravljajo teren, da jim ne bilo treba spoštovati razsodbe arbitražnega sodišča o meji.
Oglej si celoten članek


"Povsem jasno je, da mora Hrvaška vztrajati, da arbitražno sodišče nima več kredibilnosti, in narediti vse, da izstopimo iz arbitražnega sporazuma, saj ta, potem ko poslušate posnetke, ne obstaja več. Naj vas spomnim, da je bil tudi tajnik sodišča pred meseci v Sloveniji, kjer so ga vozili na večerje, kar je popolnoma nesprejemljivo. Odkar je bilo sodišče ustanovljeno in razprava zaključena, ne bi smelo biti stikov s katero koli stranko, kaj šele lobiranja na tak način, ki pušča sum, da je šlo za več kot lobiranje,“
Jutarnji list navaja izjavo nekdanje predsednice hrvaške vlade Jadranke Kosor, ki je z Borutom Pahorjem podpisala arbitražni sporazum.

"To je škandal nad škandali"

"To, kar lahko slišimo na posnetkih, je absolutno in popolnoma nedovoljeno. Samo en primer, da se sodnik sestaja s predstavniki Slovenije na večerji ali sestaja na štiri oči s predsednikom sodišča je škandal nad škandali. Prekšren je 10. člen sporazuma, ki pravi, da so postopki tajni in da se ne sme pritiskati na sodnike," je še dodala Kosorjeva. 

Nespoštovanje odločitve je skrajna možnost

Profesor mednarodnega prava na zagrebški pravni fakulteti dr. Davorin Lapaš je za Jutarnji list omenil tudi možnost nespoštovanja odločitve arbitražnega sodišča, a opozoril, da je to skrajna možnost, zaradi katere državo pade obsodba mednarodne skupnosti. V arbitražnem sporazumu sta se državi namreč izrecno zavezali, da bosta spoštovali odločitev ne glede na to, kakšna bo. 

"V primeru arbitražnega postopka o meji s Slovenijo je pomembno, da Hrvaška najprej po diplomatski poti opozori mednarodno sodišče na to, kar smo lahko prebrali v zapisu pogovorov in slišali v zvočnem posnetku, ter poudari, da gre za najhujše kršitve pravil sodišča in zahtevati, da se o tem izreče," je dejal Lapaš. 

Hrvati so se morda zašili, ker niso takoj ukrepali

Mednarodna pravnica Vasilka Sancin je sicer dejala, da lahko Hrvaška zahteva izločitev arbitrov: le slovenskega ali vseh, a da arbitražni sporazum ostaja v veljavi, odločitev pa bo dokončna in zavezujoča. 

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel pa je za Pop TV ob tem opozoril, da imajo Hrvati že dolgo zgodovino nespoštovanja mednarodnih dogovorov, ki jih podpišejo a se nato izvijejo iz njih, ali pa jih preprosto ne upoštevajo: sporazum Drnovšek Račan, maloobmejni sporazum, dogovor z Mokric.

Sancinova je še opozorila, da bi morala po sporazumu stranka, ki je seznanjena z nekim dejstvom, ki vzbuja sum v nepristranskost in neodvisnost arbitra, to drugi stranki in arbitražnemu tribunalu naznaniti v roku 30 dni. Če bi torej hrvaška stran že dlje časa vedela za sporne pogovore in imela posnetke - ti so po navedbah Večernjega lista nastali že novembra lani in januarja letos - ter s tem ni seznanila ostalih strani, tudi sama kršila pravila oziroma bi se sama odpovedala pravici, da zahteva izključitev Sekolca.

Težko bi bilo namreč verjeti, da bi novinarji sami prisluškovali pogovorom med Sekolcem in Simono Drenik, ampak je to zelo verjetno delo hrvaške obveščevalne službe. 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 54

  • 18:41 25. Julij 2015.

    Če arbitraže ni več, potem pa je skrajni čas, da upoštevamo zgodovinska dejstva in predvsem ZK ter kataster. Do kje …

  • 05:50 24. Julij 2015.

    Mislim, da so hrvatje ta posnetek naredili kar v Zagrebu. Slovenski politiki za denar naredijo vse.

  • 21:45 23. Julij 2015.

    Sej je Kosorjeva sama na koncu dodala da je bil sporazum podpisan samo zato ker je to od njih bil …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.