Slovenija
24 ogledov

Kosorjeva: arbitražnega sporazuma ni več

Jadranka Kosor Marko Lukunic/PIXSELL
Kot kaže, Hrvati pripravljajo teren, da jim ne bilo treba spoštovati razsodbe arbitražnega sodišča o meji.


"Povsem jasno je, da mora Hrvaška vztrajati, da arbitražno sodišče nima več kredibilnosti, in narediti vse, da izstopimo iz arbitražnega sporazuma, saj ta, potem ko poslušate posnetke, ne obstaja več. Naj vas spomnim, da je bil tudi tajnik sodišča pred meseci v Sloveniji, kjer so ga vozili na večerje, kar je popolnoma nesprejemljivo. Odkar je bilo sodišče ustanovljeno in razprava zaključena, ne bi smelo biti stikov s katero koli stranko, kaj šele lobiranja na tak način, ki pušča sum, da je šlo za več kot lobiranje,“
Jutarnji list navaja izjavo nekdanje predsednice hrvaške vlade Jadranke Kosor, ki je z Borutom Pahorjem podpisala arbitražni sporazum.

"To je škandal nad škandali"

"To, kar lahko slišimo na posnetkih, je absolutno in popolnoma nedovoljeno. Samo en primer, da se sodnik sestaja s predstavniki Slovenije na večerji ali sestaja na štiri oči s predsednikom sodišča je škandal nad škandali. Prekšren je 10. člen sporazuma, ki pravi, da so postopki tajni in da se ne sme pritiskati na sodnike," je še dodala Kosorjeva. 

Nespoštovanje odločitve je skrajna možnost

Profesor mednarodnega prava na zagrebški pravni fakulteti dr. Davorin Lapaš je za Jutarnji list omenil tudi možnost nespoštovanja odločitve arbitražnega sodišča, a opozoril, da je to skrajna možnost, zaradi katere državo pade obsodba mednarodne skupnosti. V arbitražnem sporazumu sta se državi namreč izrecno zavezali, da bosta spoštovali odločitev ne glede na to, kakšna bo. 

"V primeru arbitražnega postopka o meji s Slovenijo je pomembno, da Hrvaška najprej po diplomatski poti opozori mednarodno sodišče na to, kar smo lahko prebrali v zapisu pogovorov in slišali v zvočnem posnetku, ter poudari, da gre za najhujše kršitve pravil sodišča in zahtevati, da se o tem izreče," je dejal Lapaš. 

Hrvati so se morda zašili, ker niso takoj ukrepali

Mednarodna pravnica Vasilka Sancin je sicer dejala, da lahko Hrvaška zahteva izločitev arbitrov: le slovenskega ali vseh, a da arbitražni sporazum ostaja v veljavi, odločitev pa bo dokončna in zavezujoča. 

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel pa je za Pop TV ob tem opozoril, da imajo Hrvati že dolgo zgodovino nespoštovanja mednarodnih dogovorov, ki jih podpišejo a se nato izvijejo iz njih, ali pa jih preprosto ne upoštevajo: sporazum Drnovšek Račan, maloobmejni sporazum, dogovor z Mokric.

Sancinova je še opozorila, da bi morala po sporazumu stranka, ki je seznanjena z nekim dejstvom, ki vzbuja sum v nepristranskost in neodvisnost arbitra, to drugi stranki in arbitražnemu tribunalu naznaniti v roku 30 dni. Če bi torej hrvaška stran že dlje časa vedela za sporne pogovore in imela posnetke - ti so po navedbah Večernjega lista nastali že novembra lani in januarja letos - ter s tem ni seznanila ostalih strani, tudi sama kršila pravila oziroma bi se sama odpovedala pravici, da zahteva izključitev Sekolca.

Težko bi bilo namreč verjeti, da bi novinarji sami prisluškovali pogovorom med Sekolcem in Simono Drenik, ampak je to zelo verjetno delo hrvaške obveščevalne službe. 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 54
  • Modriportal 18:41 25.julij 2015.

    Če arbitraže ni več, potem pa je skrajni čas, da upoštevamo zgodovinska dejstva in predvsem ZK ter kataster. Do kje bo potem Slovenija?Lahko pa bi uveljavljali tudi zameno glede Trsta? Takratna Jugoslavija je v zameno za nekatere otoke ...prikaži več in ozemlje žrtvovala Trst, ki je bil na SLO ozemlju. Kaj od tega je dobila Slovenija? Nič, samo izgubila je del pomembnega ozemlja, Hrvaški pa so po razpadu YU ostali ti otoki in ozemlje v Dalmaciji. Lepa reč???

  • westal 05:50 24.julij 2015.

    Mislim, da so hrvatje ta posnetek naredili kar v Zagrebu. Slovenski politiki za denar naredijo vse.

  • allstarr111 21:45 23.julij 2015.

    Sej je Kosorjeva sama na koncu dodala da je bil sporazum podpisan samo zato ker je to od njih bil an od pogojev za vstop v EU, če ga nebi nema EU jbg. tako je to.Karamarko pa glupan ...prikaži več ko glupan, ne ve niti kaj govori, kaka njihvova zemlja, kdor gleda kataster mu je vse jasno, verjetno nismo slovenci dobili pravice vodit katastra za neko območje ki ni bilo naše. Jest se sploh ne bojim da nebi bila odločitev v naš prid, hrvati to tudi vedo zato probavajo na zadnjo finto ako prođe Ok. če ne pa bomo okrivili slovence da so nam ukradl zaliv :) Do druge poletne sezone bo pa tako spet vse pozabljeno in bodo spet zelo veseli slovenskih turistov.