Slovenija
96 ogledov

Večernji list: član arbitrarnega sodišča informacije izdajal MZZ

piran piranski zaliv Žurnal24 main Pahor: Imamo enkratno priložnost
Zaradi pisanja Večernega lista, da naj bi slovenski predstavnik arbitražnega sodišča Jernej Sekolec prenašal informacije o medsebojnih pogovorih arbitrov MZZ-ju, uradni Zagreb na nogah.

"Neumnost. Volilna kampanja, kaj hočemo," je današnje pisanje Večernjega lista o tem, da je slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec MZZ prenašal zaupne informacije s sodišča, za STA komentiral zunanji minister Karl Erjavec in ocenil, da so "Hrvati očitno zelo živčni". Simona Drenik z MZZ je medtem dejala le, da je nad vsem presenečena.

Večernji list je medtem objavil posnetke pogovorov med Sekolcem in Drenikovo. Prvi posnetek lahko poslušate tukaj, drugi posnetek je tukaj, treji del pogovora je tukaj.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusič je dopoldne, pred objavo posnetkov sklicala izredno novinarsko konferenco. "Če je katera koli navedba iz Večernjega lista resnična, bi bilo to absolutno šokantno ter nesprejemljivo za Hrvaško in bi drastično spremenilo situacijo glede arbitražnega postopka," je dejala. Pusićeva pravi, da bodo navedbe preverili, nato pa videli, kako naprej.

Erjavec je z dopusta v Franciji za STA zatrdil, da s Sekolcem ni nikoli govoril. Kot je še menil, gre za del volilne kampanje na Hrvaškem.

"Na odločitev to ne bo vplivalo"

Podobno meni tudi evropski poslanec in nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl. "Ali ne bi bilo absurdno pričakovati, da hrvaški član sodišča ne bi navijal za Hrvaško, ta zaplet je iz trte izvit, banalen in tipično balkanski. Vsaka stran ima svoje želje in jih lahko izrazi v telefonskem pogovoru, po mojem mnenju pa to absolutno ne bo vplivalo na odločitev arbitražnega sodišča," je povedal za zurnal24.si. 

"Dokler o teh pogovorih piše Večernji list je sicer eno, če pa nato o tej temi skliče novinarsko konferenco zunanja ministrica, to je pa škandal, ki ga je mogoče razumeti samo v luči predvolilne histerije, ko ni jasno, kdo bo zmagal," še meni Vajgl. 

Rupel: ni izključeno, da afera uniči arbitražo

Drugačnega mnenja pa je nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, ki meni, da ni izključeno, da afera uniči arbitražo o meji. "Informacija, da je sodišče naklonjeno Sloveniji, ni resnična, pa tudi če bi bila, se o tem ne govori, malo bolj diplomatski bi morali biti. To, da so naši predstavniki o tem govorili ter da so Hrvati to poslušali in da je to zdaj v medijih, stvari samo otežuje. Stvar je delikatna," pravi Rupel. 

"Brali oziroma poslušali smo lahko, da naj bi prišlo do odločitve o delitvi Piranskega zaliva, ampak ni pomembno, ali je našega pol ali tri četrtine, glavno vprašanje je teritorialen dostop do mednarodnih voda, do tega pa ne pridemo niti če bi bil cel Piranski zaliv in še Savudrija slovenska ter bi potegnili črto do italijanske meje," je opozoril Rupel. 

Simona Drenik: Hrvaška bi lahko ukrepala v okviru arbitraže

Agentka Slovenije v arbitražnem postopku Simona Drenik pa je dejala, je arbitražno sodišče tako slovensko kot hrvaško stran  pred slabima dvema tednoma, ko je objavilo okvirni datum razsodbe - posebej pozvalo, naj predstavniki držav ne dajejo več izjav za medije v zvezi z arbitražo. In na MZZ se tega držijo, zato danes pripravljajo pisno uradno stališče in to je vse, je poudarila za STA.

Glede na to opozorilo sodišča je Drenikova toliko bolj "presenečena" - ne le nad samim pisanjem časnika, ampak nad "izjavami, tiskovnimi konferencami" v Zagrebu. Poudarila je še, da ima Hrvaška - če s svojimi napovedmi misli resno - v okviru arbitraže že ves čas na voljo vse postopke za ukrepanje. "Če je to medijski spin, je pa medijski spin," je dodala.

Pusić: "Sum je očitno upravičen"

"Prvi sumi so se pojavili spomladi, ko je slovenski minister za zunanje zadeve izjavil, da ima Slovenija neformalne informacije o tem, da se bo odločitev sodišča izšla v slovensko korist. O naših sumih oziroma presenečenju smo smo takrat obvestili tako sodišče kot Evropsko komisijo in dobili odgovor, da razlogov za kakršen koli sum ni. V tem trenutku menimo,  da je ta sum do neke mere vendarle upravičen," pravi Pusičeva.

O Erjavčevi izjavi so sicer poročali hrvaški mediji, na MZZ pa so jo zanikali.

Na vprašanje novinarjev, ali se je danes slišala s slovenskim kolegom Erjavcem, je Pusičeva odgovorila, da mora na vprašanj, ki se postavljajo, odgovoriti sodišče, ne Erjavec. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • patrijarh 13:29 23.julij 2015.

    Bi blo fajn,če bi komentatorji spodaj malo premislili,preden pišejo nebuloze.Mislim,da je jasno,da je to namerno lansirano,da imate taki cepci,kot tu spodaj kaj pisati.POKVARJENI ZAGREBČANI se vam smejijo.

  • dimnikar 07:51 23.julij 2015.

    Točno tako, ob takšnih plačah in tako občutljivih zadevah kot je Piranski zaliv državljani pričakujemo malodane popolnost, ne pa takšno šlamparijo. Karkoli manj kot popolno prepoved opravljanja javnih funkcij za ta dva tako ne bi smeli sprejeti.

  • allstarr111 23:55 22.julij 2015.

    aja še to, naša država bi mogla malo organizirat vse te zadeve, ker očitno belebečejo neumnosti po telefonu in se ne zavedajo kako škodo povzročajo, državi ki jih je tja poslala, jih plačuje in omogoča standard ki ga ne premorejo ...prikaži več niti premožnejši nemci, na koncu pa šlamparije brez primere.Da sem jest na Korlovem mestu, bi oba jutri zjutraj pakirala kovčke in se poslavljala od sotrpinov, doma pa jih nebi čakala nobena služba ali funkcija.