Slovenija
24 ogledov

"Karl Erjavec nima neuradnih informacij"

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
MZZ zanika poročanje hrvaških medijev o Erjavčevih besedah glede arbitraže.

Zunanje ministrstvo je zanika poročanje nekaterih hrvaških medijev, da je zunanji minister Karl Erjavec v pogovoru za eno od slovenskih regionalnih televizij dejal, da ima neuradne informacije o odločitvi arbitražnega sodišča za mejo med Slovenijo in Hrvaško. "Gre za očitno napačno povzemanje intervjuja izpred meseca dni," so povedali.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je v sredo poročala, da je minister Karl Erjavec v pogovoru za regionalno televizijo As iz Murske Sobote povedal, da ima neuradne informacije, da bo arbitražno sodišče omogočilo Sloveniji stik z odprtim morjem. Poročanje so povzeli še nekateri drugi hrvaški mediji, odmeval pa tudi v hrvaški politiki.
 

Razburjenje med hrvaškimi politiki

Na hrvaškem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so se vprašali, ali Erjavčeva izjava kaže na to, da mednarodna embalaža ne deluje v skladu s pravili in spušča informacijo o izidu svojega odločanja, medtem ko postopek še teče. Izrazili so prepričanje, da bo odločitev arbitražnega sodišča popolnoma v skladu z mednarodnim pravom, pa tudi v hrvaške argumente.
 

Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da je bil omenjeni intervju posnet konec marca za velenjsko regionalno televizijo VTV. "Da je stik Slovenije z odprtim morjem vitalni slovenski interes, je minister jasno povedal tudi v svojem nastopu pred arbitražnim sodiščem junija lani," je povedala vodja službe za odnose z javnostmi na MZZ Marjana Prvinšek Bokal.

Izjava vzeta iz konteksta

"Zadeva je očitno izvzeta iz konteksta. Slovenija nima nobenih ne uradnih ne neuradnih informacij z arbitražnega sodišča niti ocen, kdaj naj bi bila znana razsodba," je dejala Prvinšek Bokalova in glede slovenskega interesa za stik z odprtim morjem dodala: "Je pa to jasno slovenski vitalni interes in Slovenija to pričakuje. Tega tudi nikoli ni skrivala."

Poročanje hrvaških medijev

Hrvaški mediji so poročali poročali, da ima slovenski zunanji minister Karl Erjavec neuradne informacije, da bo naša država z arbitražo dobila dostop do odprtega morja.

Pri tem so se sklicevali na izjave zunanjega ministra v pogovoru za lokalno televizijo AS iz Murske Sobote, za katero naj bi povedal, da ima neuradne informacije, da naj bi arbitrarno sodišče, ki rešuje mejni spor med Slovenijo in Hrvaško v svoji odločitvi dodelilo naši državi dostop do odprtega morja. Dodal naj bi, da bi bil zelo razočaran, če se to ne bi zgodilo ter da dokončno odločitev pričakuje letos poleti ali jeseni. Na spletni strani AS videoposnetka ni mogoče preveriti, saj ni objavljen.

Povedal naj bi še, da ostaja optimist, ter da so optimisti tudi strokovnjaki za mednarodno pravo, ki jih je Slovenija najela, da jo zastopajo pred arbitražnim sodiščem. 

Komentarjev 3
  • macko 13:53 23.april 2015.

    OD BEDAKA.....DO BEDAKA.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:49 23.april 2015.

    Iz Oxfordovega slovarja: Definition of junction in English:noun1A point where two or more things are joined: the junction of the two riversMore example sentencesSynonyms1.1A place where two or more roads or railway lines ...prikaži več meet: the junction of Queen’s Road and Lancaster Avenue [with modifier]: accidents happen at road junctionsMore example sentencesSynonyms2 Electronics A region of transition in a semiconductor between a part where conduction is mainly by electrons and a part where it is mainly by holes.Example sentences3 [mass noun] The action or fact of joining or being joined: the vena cava is formed by the junction of three veins the junction of two roundels produces a triangular spaceOriginEarly 18th century (in sense 3): from Latin junctio(n-), from jungere 'to join'.

  • Papaja Popi 08:45 23.april 2015.

    Želje so eno, resničnost pa drugo.Na žalost.