KPK: Župan Šentruperta Rupert Gole opravlja nezdružljivi funkciji, Gole: Nisem več poklicni župan

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Protikorupcijska komisija (KPK) je župana Občine Šentrupert Ruperta Goleta opozorila, da že dlje časa opravlja nezdružljivi funkciji. Gole: Nisem več poklicni župan.
Oglej si celoten članek

Protikorupcija komisija (KPK), ki jo vodi Boris Štefanec, je danes opozorila, da župan Rupert Gole od 21. marca 2011 dalje hkrati tudi zakoniti zastopnik oziroma direktor Zavoda Enthasis, Inštituta za arhitekturno in medijsko raziskovanje. Ker zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) poklicnim funkcionarjem takšne funkcije prepoveduje, ga je komisija za preprečevanje korupcije septembra 2016 opozorila in pozvala, da neskladnost v določenem roku odpravi ter o tem obvesti komisijo.

Komisija je danes, 30. maj 2017, v sporočilu za javnost županu še vedno očitala nezdružljivost funkcije, a Gole je za Žurnal24 pojasnil, da to ne drži. "S 1. 1. 2017 funkcijo župana opravljam nepoklicno in o tem sem KPK tudi obvestil," je sporočil.

V skladu z zakonodajo bi moral sicer poklicni funkcionar, ki je pred nastopom funkcije opravljal dejavnost ali funkcijo, ki ni združljiva z opravljanjem funkcije funkcionarja, najpozneje v 30 dneh po izvolitvi ali imenovanju oziroma po potrditvi mandata prenehati opravljati dejavnost ali funkcijo. Gole je v času poklicnega županovanja nekaj časa torej res opravljal nezdružljivi funkciji.

Gole nam je potrdil, da je zato prejel tudi denarno kazen KPK.

Zavoda Enthasis neposredno s proračunskimi sicer ni posloval, sodeč po podatkih aplikacije za pregled javnih financ Erar pa je nakazila iz javnih sredstev dobivalo hčerinsko podjetje Intech-les.

Gole nam je v današnjem odgovoru sicer zatrdil, da Zavoda Enthasis ni nikoli zares posloval in je v likvidaciji, kar z javnodostopnih evidenc sicer ni razvidno. Vse to naj bi KPK Gole tudi pojasnil.

V prvotno objavljenem prispevku smo zapisali, da je Zavod Enthasis prejemal nakazila Intech-les, kar ne drži. Se opravičujemo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 06:42 31. Maj 2017.

    funkcija župana bi morala biti častna funkcija, že zdavnaj, v sloveniji to še dolgo časa ne bo, ... on ima …

  • 22:47 30. Maj 2017.

    KPK: Župan opravlja nezdružljivi funkciji<br />Župan: "Ni res!"<br /><br />na jugu imajo dober pregovor za takšne situacije, "Mogu da ga …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.