Slovenija
514 ogledov

KPK: Župan Šentruperta Rupert Gole opravlja nezdružljivi funkciji, Gole: Nisem več poklicni župan

Rupert Gole Anže Petkovšek
Protikorupcijska komisija (KPK) je župana Občine Šentrupert Ruperta Goleta opozorila, da že dlje časa opravlja nezdružljivi funkciji. Gole: Nisem več poklicni župan.

Protikorupcija komisija (KPK), ki jo vodi Boris Štefanec, je danes opozorila, da župan Rupert Gole od 21. marca 2011 dalje hkrati tudi zakoniti zastopnik oziroma direktor Zavoda Enthasis, Inštituta za arhitekturno in medijsko raziskovanje. Ker zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) poklicnim funkcionarjem takšne funkcije prepoveduje, ga je komisija za preprečevanje korupcije septembra 2016 opozorila in pozvala, da neskladnost v določenem roku odpravi ter o tem obvesti komisijo.

Komisija je danes, 30. maj 2017, v sporočilu za javnost županu še vedno očitala nezdružljivost funkcije, a Gole je za Žurnal24 pojasnil, da to ne drži. "S 1. 1. 2017 funkcijo župana opravljam nepoklicno in o tem sem KPK tudi obvestil," je sporočil.

V skladu z zakonodajo bi moral sicer poklicni funkcionar, ki je pred nastopom funkcije opravljal dejavnost ali funkcijo, ki ni združljiva z opravljanjem funkcije funkcionarja, najpozneje v 30 dneh po izvolitvi ali imenovanju oziroma po potrditvi mandata prenehati opravljati dejavnost ali funkcijo. Gole je v času poklicnega županovanja nekaj časa torej res opravljal nezdružljivi funkciji.

Gole nam je potrdil, da je zato prejel tudi denarno kazen KPK.

Zavoda Enthasis neposredno s proračunskimi sicer ni posloval, sodeč po podatkih aplikacije za pregled javnih financ Erar pa je nakazila iz javnih sredstev dobivalo hčerinsko podjetje Intech-les.

Gole nam je v današnjem odgovoru sicer zatrdil, da Zavoda Enthasis ni nikoli zares posloval in je v likvidaciji, kar z javnodostopnih evidenc sicer ni razvidno. Vse to naj bi KPK Gole tudi pojasnil.

V prvotno objavljenem prispevku smo zapisali, da je Zavod Enthasis prejemal nakazila Intech-les, kar ne drži. Se opravičujemo.

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 06:42 31.maj 2017.

    funkcija župana bi morala biti častna funkcija, že zdavnaj, v sloveniji to še dolgo časa ne bo, ... on ima svojega direktorja občinske uprave, cel kup administracije, nališpanih babnic in še kaj ... kaj počne drugega kot hodi naokoli po ...prikaži več prireditvah in na veselice, občasno se pa še slika s kakšno 100 let staro mamco iz doma starostnikov ... res pa je da ima glavno besedo in to še kako dobro izkoristi pri marsikateri proviziji, ko se dogajajo veliki posli

  • sprehajalec 22:47 30.maj 2017.

    KPK: Župan opravlja nezdružljivi funkcijiŽupan: "Ni res!"na jugu imajo dober pregovor za takšne situacije, "Mogu da ga uhvate za K***c.