Kraje z bančnih kartic

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Bankomati. 
Nepridipravi kradli s kartic ljudi, ki so denar dvigovali v ljubljanskem Mercatorju, Domžalah in Radomljah.
Oglej si celoten članek

V zadnjem času so zaznali povečan kriminal s tako imenovanimi skimming napravami na bankomatih različnih bank po Sloveniji, pravijo v NLB; zlorabe so na svojih bankomatih opazili v Ljubljani (v Hipermarketu Mercator v Šiški), Domžalah (v Mercatorju) in Radomljah.

V 20 minutah v Ameriki

Nepridipravi so s posebno napravo, nameščeno na bankomat, s kartic ljudi kopirali magnetni zapis in nato ponaredili kartice. “Za izvedbo transakcij potrebujejo še PIN-številko, ki jo dobijo tako, da na bankomat namestijo kamero,” pojasnjujejo pri NLB. V eni od njihovih poslovalnic so nam kot stranki razložili, da banka zlorabo običajno odkrije tako, da lastnik kartice dvigne denar z bankomata, 20 minut pozneje pa je izvedena transakcija v Ameriki.

Kot še pravijo pri NLB, goljufi tudi v primeru skimminga naenkrat ne morejo dvigniti več denarja, kot je dnevni limit za dvig gotovine na bankomatih. Banke v primeru zlorab sicer vrnejo denar.

Združenje ne vidi zlorab

O povečanem številu zlorab poročajo tudi iz SKB. V NKBM pa “je bilo aprila več sumov, da so bile nameščene skimming naprave v manjših krajih v okolici Maribora, Slovenske Bistrice, Ljubljane in Murske Sobote”, ki pa jih niso našli. Slavko Cimprič iz Združenja bank Slovenije pa trdi, da “posebnega povečanja skimminga generalno gledano trenutno ni”. V UniCreditu in Abanki tovrstnih zlorab v zadnjem času ni bilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 02:54 17. Junij 2011.

    Zakaj Policija/Banke ne objavijo bolj natančnih podatkov kdaj se je to dogajalo, da bomo lahko preverili svoje izpiske.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.