Slovenija
88 ogledov

Kraje z bančnih kartic

skimming Žurnal24 main
Bankomati. 
Nepridipravi kradli s kartic ljudi, ki so denar dvigovali v ljubljanskem Mercatorju, Domžalah in Radomljah.

V zadnjem času so zaznali povečan kriminal s tako imenovanimi skimming napravami na bankomatih različnih bank po Sloveniji, pravijo v NLB; zlorabe so na svojih bankomatih opazili v Ljubljani (v Hipermarketu Mercator v Šiški), Domžalah (v Mercatorju) in Radomljah.

V 20 minutah v Ameriki

Nepridipravi so s posebno napravo, nameščeno na bankomat, s kartic ljudi kopirali magnetni zapis in nato ponaredili kartice. “Za izvedbo transakcij potrebujejo še PIN-številko, ki jo dobijo tako, da na bankomat namestijo kamero,” pojasnjujejo pri NLB. V eni od njihovih poslovalnic so nam kot stranki razložili, da banka zlorabo običajno odkrije tako, da lastnik kartice dvigne denar z bankomata, 20 minut pozneje pa je izvedena transakcija v Ameriki.

Kot še pravijo pri NLB, goljufi tudi v primeru skimminga naenkrat ne morejo dvigniti več denarja, kot je dnevni limit za dvig gotovine na bankomatih. Banke v primeru zlorab sicer vrnejo denar.

Združenje ne vidi zlorab

O povečanem številu zlorab poročajo tudi iz SKB. V NKBM pa “je bilo aprila več sumov, da so bile nameščene skimming naprave v manjših krajih v okolici Maribora, Slovenske Bistrice, Ljubljane in Murske Sobote”, ki pa jih niso našli. Slavko Cimprič iz Združenja bank Slovenije pa trdi, da “posebnega povečanja skimminga generalno gledano trenutno ni”. V UniCreditu in Abanki tovrstnih zlorab v zadnjem času ni bilo.

Komentarjev 1
  • Avatar Zala
    Zala 02:54 17.junij 2011.

    Zakaj Policija/Banke ne objavijo bolj natančnih podatkov kdaj se je to dogajalo, da bomo lahko preverili svoje izpiske.