Krek iz NIJZ: Če pogledamo Južno Korejo, vidimo, kaj se bo zgodilo pri nas

Foto: NIJZ Grafi NIJZ Foto: NIJZ Grafi NIJZ Foto: NIJZ Grafi NIJZ Foto: NIJZ Grafi NIJZ Foto: NIJZ Grafi NIJZ Foto: NIJZ Grafi NIJZ Foto: NIJZ Grafi NIJZ
Trenutno smo v fazi stabilizacije, a trend se lahko obrne že ob enem slabem vikendu.
Oglej si celoten članek

"Pripeljal sem se iz Pirana in opazil sem, da se prebivalci upoštevajo ukrepe," je na tiskovni konferenci ob 11. uri povedal predstojnik območne enote NIJZ v Kopru Milan Krek. "Bil sem na cesti, razen velike kolone tovornjakov, avtomobilov ni. Hvala za to, kar počnete. To, kar počnemo vsi skupaj, je tisto, kar ohranja življenja."

Poudaril je, da se iz razvoja epidemije ter gibanja števila okuženih in obolelih lepo vidi, da so ukrepi, ki so bili sprejeti, učinkoviti. "Preprečili smo strmi porast okuženih, ki bi preobremenili zdravstvo," je dejal Krek. "To je rezultat vseh nas, ki smo upoštevali navodila."

"Smo v izrazito občutljivem času, ko lahko zdrsimo v nov val epidemije. Slediti bi morali enemu procentu dnevnega porasta, ki bi nam dal gotovost."

Milan Krek, NIJZ 

Prikazal je več grafov razvoja epidemije na Kitajskem, v Južni Koreji ter sosednji Italiji in njeni močno prizadeti provinci Lombardiji. "Južna Koreja je soseda Kitajske, kjer je bila epidemija v Aziji najbolj huda, tako kot smo mi sosedje Furlanije Julijske Krajine in Lombardije, kjer so razmere hude," je dejal Krek. "Prvi primer okužbe se je zgodil 20. januarja, potem so kapljali posamezni primeri do 12. februarja, ko je prišlo do smrtnega porasta. Z ukrepi, ki so bili zelo radikalni, od karanten in uporabe sodobne tehnologije, so epidemijo zelo hitro umirili. Vsak dan odkrijejo okoli sto primerov novih okužb pri 50 milijonih prebivalcev. Kar je pomembno, je, da so epidemijo umirili, niso pa je ustavili."

Foto: NIJZ Grafi NIJZ

To je po besedah Kreka pomembno spoznanje tudi za nas, ker bomo imeli zelo podobno situacijo kot v Južni Koreji. "Delo za epidemiologe in zdravnike se ne bo končalo z omilitvijo ukrepov," je poudaril Krek. 

Slovenija Zore: "Pokličimo starše, sorodnike, pokličite tiste, ki jih že dolgo niste"

V Lombardiji, kjer imajo že preko deset tisoč mrtvih, je število primerov okužb raslo do 20. marca. "Od tega datuma dalje je število okužb postopoma padalo in 7. aprila doseglo najnižjo vrednost," je navedel Krek. "Po tem datumu se je število novih okužb začelo ponovno dvigovati. Ne vemo, kakšen bo razvoj naprej. Smo optimistični in mislimo, da se bo tudi pri njih epidemija stabilizirala."

Foto: NIJZ Grafi NIJZ

Podatki iz Lombardije po besedah Kreka kažejo, da je bil porast okuženih na začetku strm, pozneje se je delež spustil na dva odstotka dnevnega porasta ali celo manj. "Ko se procent spusti pod pet odstotkov, to pomeni, da smo na dobri poti in epidemijo dobro obvladujemo," je poudaril Krek. "Vidimo, da so Italijani proti koncu marca prišli na to točko, stanje se izboljšuje. Kar je pomembno za nas, ki smo sosedje, je pozitiven trend."

"Do sedaj smo bili odlični, dobro nam gre. Model Lombardije, ki je bil neposredna grožnja, je pozabljen, vsaj začasno in ta trenutek, če se bomo držali ukrepov. Rad bi bil pozitiven, rad bi bil usmerjen v to, da vas opogumim. Nismo v neizhodnem položaju, smo v dobrem položaju." 

Milan Krek, NIJZ

Tudi v Sloveniji smo imeli na začetku velik porast okuženih, nato se je začel ta odstotek nižati, ker smo sprejemali ukrepe. "Danes smo na treh odstotkih dnevnega porasta," je poudaril Krek. "Malo zamujamo za Italijo, ampak rezultati, ki jih sedaj vidimo, nas opogumljajo. Povedo nam, da smo na dobri poti in so ukrepi učinkoviti. Cilj je en odstotek - ko imamo en odstotek dnevnega porasta, smo na konju. Takrat lahko rečemo, da smo epidemijo dobro obvladali."

Foto: NIJZ Grafi NIJZ

Foto: NIJZ Grafi NIJZ

Slovenija "Verjetno, da letos počitnic v tujini ne bo!"

Medtem ko v Lombardiji število intenzivnih postelj pada, pri nas njihovo število še raste. "Ljudje, ki so na intenzivni, tam niso dva ali tri dni, ampak celo šesta ali osem tednov. To je dolgo obdobje borbe za življenje," je poudaril Krek. "Pričakujemo, da bo v naslednjih tednih število intenzivnih postelj tudi pri nas padlo."

V Lombardiji je število hospitalizacij na začetku strmo raslo in se umirilo okoli 27. marca. "Če pogledamo stanje v Sloveniji, opazimo, da smo že sedaj v tej fazi, ko se je trend obrnil," je poudaril Krek. "Število postelj, ki jih potrebujemo za covid-19, se zmanjšuje, kar je izredno dobra novica. Zmanjšali smo možnost virusu, da se seli od človeka do človeka. Na ta način obvladujemo epidemijo."

To je odgovor Kaj je nujno popravilo na avtomobilu in kaj ni? To je odgovor.

Struktura okuženih kaže, da imamo 12 odstotkov okuženih med zdravstvenimi delavci. "Želeli bi si, da je ta odstotek nižji," poudarja Krek. "Podatki iz Italije govorijo o sto mrtvih zdravnikih. Dejansko so zdravstveni delavci prva frontna linija. Tudi osebje domov za starejše je zelo izpostavljeno. Imamo tudi dokaj visok delež okužb med stanovalci domov, kjer je 20 odstotkov vseh okuženih. 60 odstotkov okuženih je iz preostalih skupin in poklicev."

Foto: NIJZ Grafi NIJZ

Glede na podatke NIJZ je najbolj prizadeta populacija nad 85 let. "To je tisto, kar se ponovno poudarja, da je treba ljudi nad 60, morda celo nad 50 let, bistveno bolj zaščititi, da ne pridejo v stik z virusom," je poudaril Krek. "V prazničnih dneh je bilo običajno, da smo hodili na obiske k dedkom in babicam. Če ni nujno, ne počnite tega, oni bodo to razumeli in vam ne bodo zamerili."

Gluha ušesa Kacin odločno: "Imeli bi manj mrtvih, če bi premier ..."

NIJZ in WHO opozarjajo na previdnost ukinjanja ukrepov. "Gremo v nov sistem, ki bo primeren novim razmeram," je napovedal Krek. "Če me vprašate, kakšen je ta način. Nekatere stvari vemo, večino jih še ne vemo. Morali bomo biti inovativni, pametni in skrbni pri popuščanju ukrepov Izjemno je pomembno, kako bomo v posameznih organizacijah vzpostavili nov red, ki bo zaščitil delavce." 

Krek je predstavil tudi napovedi raziskovalcev iz Ljubljane, Maribora in Primorske. "Raziskovalci na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru opozarjajo, da se razmere počasi stabilizirajo. Predlagajo, da moramo čez praznike narediti vse, da se situacija, ki je bila še včeraj zelo nestabilna, ne bi poslabšala. Še vedno smo v občutljivi situaciji, en vikend lahko epidemijo podaljša za več kot teden dni," je poudaril Krek. "Projekcije kažejo, da lahko gremo po različnih poteh - eno je desetodstotna rast, ki pelje v destabilizacijo sistema, druga je optimistična, za katero verjamem, da jo bomo dosegli."

Foto: NIJZ Grafi NIJZ

Zelo slabe novice Virus se je spet aktiviral: Osebe, ki so ga prebolele, spet zbolele

Na primeru grafa Instituta Jozef Stefan je pokazal tri različne scenarije. "Prva črta je tista, po kateri bi šli, če ne bi delali ničesar. To je črta katastrofe in mi smo se ji izognili," je dejal Krek in dodal: "Druga črta pomeni delne ukrepe. Tudi tej smo se izognili. Tretja črta pomeni popolne ukrepe - tej se približujemo. To je čisti dokaz, da so naši ukrepi dobri. Treba jih je upoštevati, če hočemo imeti dobre rezultate." 

 

Foto: NIJZ Grafi NIJZ

Opozoril je, da razmere nikakor še niso stabilne. "Vzdržati moramo še nekaj dni, da bi stabilizirali epidemijo," je poudaril Krek. "Smo dobri in mnogo boljši kot marsikatera država na svetu. Kolega z inštituta za pomorstvo mi sporočajo, da jih zelo zanima v svetu, zakaj nam številke kažejo tako dobro. Spoštovanje ukrepov bo preprečilo ponovni zagon epidemije. Še vedno je nevarnost, da se začnemo vzpenjati z deset odstotnik dnevnim porastom, ali da ostanemo pod pet in se počasi pomikamo proti enoodstotnemu dnevnemu porastu in s tem ustavimo epidemijo."

Odvrgel rokavice Kacin udaril: "Šarec ni razumel, za kaj gre, niti kaj se dogaja!"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 12:39 12. April 2020.

    pa nej še mau zategnejo, folk ne bo v nedogled to gledal in poslušal in verjel v pravljice, po mojem …

  • 07:35 12. April 2020.

    Posledica zadnje kuge leta 1918 je bila največja kriza leta 1929. Krizo so ustvarile banke in lastniki kapitala in ne …

  • 15:22 11. April 2020.

    Krekerji padajo ......

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.