Slovenija
67440 ogledov

"Verjetno, da letos počitnic v tujini ne bo!"

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
"Naša prihodnost bo drugačna kot do zdaj. Navaditi se bo treba na socialno distanco, več razkuževanja. Prekuževanje bo trajalo dolgo. To se meri v letih, ne pa v mesecih in tednih," opozarja dr. Aleš Rozman, direktor bolnišnice Golnik.

V zadnjem tednu lahko spremljamo ugodne trende glede števila obolelih, saj pada tako število sprejetih v bolnišnice, pričakovati pa je, da bo počasi sledilo tudi upadanje števila tistih, ki so na intenzivnih oddelkih v bolnišnicah. "Bistveno je, da teh prednosti in ugodnosti, ki so posledica režima ukrepov v zadnjem mesecu, ne bomo zapravili v naslednjem tednu ali dveh," je dejal direktor bolnišnice Golnik, dr. Aleš Rozman.

"Do zdaj smo verjetno ena najuspešnejših držav. Ko bomo odpirali družbo, bo treba to storiti na pameten način, da se ne bomo znova znašli v situaciji, kot je bila pred 14 dnevi," je poudaril dr. Rozman. Po njegovih besedah se bo treba navaditi, da tako tesnih kontaktov ne bo več, da bo treba v javnih prostorih še naprej nositi maske in skrbeti za razkuževanje. Vse več podatkov je namreč, da je veliko asimptomatskih bolnikov, ki so kužni že nekaj dni, preden pokažejo prve znake. Kar nekaj je tudi okuženih, ki bolezen prebolevajo brez simptomov in ne vedo, da so okuženi. "Pomembno je, da držimo distanco. Enako pomembno je umivanje in razkuževanje rok," je še enkrat ponovil.

Skupaj že 50 mrtvih Slovenija Epidemija v Sloveniji: Zelo dobre in zelo slabe novice hkrati

V luči tega meni, da bi bilo treba razmisliti o aplikacijah, ki bi spremljale obolele. "Oziramo se proti tem aplikacijam, ki jih uporabljajo v Skandinaviji, ki so namenjene temu, da bi opozarjali kontakte, da bi obveščali stike, da so bili v stiku z okuženim," je dejal. "Če danes izvejo, da so bili v stiku z okuženim, se lahko vedejo drugače, kar je lahko pomemben prispevek k temu, da bi zajezili epidemijo."

Do zdaj znani podatki o novem koronavirusu kažejo, da ima virus zelo širok razpon. Kaj to epidemiološko pomeni, je še težko rečeno. Na vprašanje, kaj to pomeni za letošnje poletne počitnice, je dr. Rozman odgovoril: "Iskreno povedano, ne vem. Virus se ne obnaša tako kot ostali virusi, ki so v populaciji in počasi usihajo. Kaj bo z novim koronavirusom, ne vemo. Iz držav, kjer je zdaj toplo, vidimo, da to ne vpliva na epidemijo," je poudaril. "Verjetno, da letos počitnic v tujini ne bo. Kako bo s potovanjem znotraj države, bomo videli glede na trende."   

"Naša prihodnost bo drugačna kot do zdaj. Navaditi se bo treba na socialno distanco, več razkuževanja. Prekuževanje bo trajalo dolgo. To se meri v letih, ne pa v mesecih in tednih."

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ

Kako v zdravstvu naprej?

"Epidemije ne moremo nekontrolirano spustiti v prebivalstvo," je pojasnil dr. Rozman. To bi namreč povzročilo velike težave v zdravstvu, saj je treba upoštevati dejstvo, da je treba poskrbeti tudi za ostale ljudi, ki potrebujejo zdravstvene storitve. 

Po prvomajskih praznikih bi lahko začeli tudi s pregledi za tista stanja, ki niso povezana s koronavirusom, za tiste skupine bolnikov, ki nimajo nujnih stanj, ampak takšna, ki bi se lahko kasneje poslabšala. Gre predvsem za skupine bolnikov, ki imajo napotnice pod hitro in zelo hitro. Sledili bi tisti, ki bi morali biti pregledani s stopnjo redno, v zadnjem koraku pa bi sledilo še preventivno varstvo. 
V prvem koraku bi torej šlo za vse primere, ko gre za sum raka, srčno-žilna obolenja, diabetes in podobne bolezni, ki se lahko čez mesece ali leta hudo poslabšajo. Sprva ne bo dnevno pregledanih toliko pacientov kot pred epidemijo, tudi zato, da se izognemo čakanju pred ambulantami. Na podlagi prvih izkušenj bodo nato oblikovali proces dela vnaprej. 

Koronavirus v Franciji Epidemija Svet ''Če imaš 60.000 mrtvih, ne moreš biti vesel''

Prezgodnje sproščanje omejevalnih ukrepov pomeni škodo. Po mnenju dr. Rozmana bi bilo smiselno najprej odpirati tiste gospodarske dejavnosti, ki so nujne in kjer je malo stika in malo verjetnosti, da bi se bolezen prenašala. 

"Druženje bo treba za kar nekaj časa odriniti na stran. Druženju v skupinah ob kavicah se bo treba še dlje časa izogibati, saj gre za situacije, ki pripomorejo k nekontroliranemu širjenju," je dodal vladni govorec Jelko Kacin. "Zagotovo bo vse to spremenilo kulturo druženja vseh generacij. Nikoli ne bo več tako, kot je bilo. Vse bo drugače." 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 52
  • saegnosbird 00:04 14.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • fasader56 13:26 12.april 2020.

    Torej bomo dopustovali kar doma. To bo najboljši in najmanj stresen dopust. Kdor ga bo lahko plačal,seveda...........

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 13:18 12.april 2020.

    potem pa bolje kar doma, kot pa s kratkimi hlačami in masko po Piranu ali Portorožu. Na hrvatijo pa ni stvar te vlade, vprašanje ali bodo sploh hrvati odprli mejo..., tako da je polovica komentarjev nepotrebnih, neko repenčenje doma na kavčih..