Svet
5672 ogledov

''Če imaš 60.000 mrtvih, ne moreš biti vesel''

Koronavirus v Franciji
1/3
Epa
V ZDA pozivi k podaljšanju socialnega distanciranja, Trump za čimprejšnji zagon gospodarstva.

Predsednik ZDA Donald Trump si še vedno želi čim prej zagnati gospodarstvo, kljub temu, da mu zdravstveni strokovnjaki še vedno svetujejo, naj ne hiti, saj bi tako lahko zapravili vse, kar so doslej dosegli s socialnim distanciranjem. V ZDA so do petka zvečer potrdili skoraj pol milijona okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 18.600 oseb.

ZDA bodo predvidoma danes tudi rekorder po številu mrtvih in ne le po številu okuženih, in bodo tako prehitele Italijo. Trump je na novinarski konferenci na veliki petek dejal, da so ZDA blizu vrha pandemije in zagotovil, da njegova celovita strategija deluje.

Izrazil je prepričanje, da bo v ZDA mrtvih bistveno manj kot 100.000, kot so govorile uvodne ocene. "Če imaš 60.000 mrtvih, ne moreš biti vesel, ampak to je veliko manj, kot smo predvidevali najprej," je dejal. Dodal je, da se pripravlja na ponoven zagon gospodarstva.

"Čaka me velika odločitev in pri bogu upam, da bom sprejel pravilno odločitev," je še dejal Trump in to označil za najpomembnejšo odločitev svojega življenja. "Vračamo se na delo, ampak ostajamo zdravi. Iščem datum, ampak ne bom storil nič, dokler ne bom vedel, da bo država zdrava," je še dejal.

Slovenija Pečečnik: "Opremo smo enostavno ukradli" Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Beovičeva: "Zdržati moramo še teden, dva"

Vodja njegove delovne skupine proti novemu koronavirusu Deborah Birx je takoj zatem dejala, da ZDA še niso na vrhuncu in je potrebno nadaljevati s sedanjimi ukrepi. Direktor nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je prav tako ocenil, da sedaj ni čas za razmišljanje o odpravi ukrepov.

Trump je na dve uri dolgi novinarski konferenci večkrat ponovil, kako izjemno delo je opravil skupaj z vlado proti novemu koronavirusu in navedel tudi nekaj informacij. Pohvalil se je, da so ZDA prve po testiranju za okužbo z novim koronavirus, saj so jih doslej opravili dva milijona. ZDA imajo skoraj 330 milijonov prebivalcev.

Napovedal je, da so sprožili projekt "zračni most", ki po ZDA dostavlja zaščitno opremo in pošilja naokrog 60 sistemov za sterilizacijo mask. Vsak naj bi steriliziral do 120.000 mask na dan.

Prihodnji teden bodo zagnal tudi svojo delovno skupino "odprtje države", kar si želi čim prej, čeprav je dodal, da bodo njegove ukrepe določala dejstva. Mudi se tudi drugim, kot je floridski guverner Ron De Santis, ki bi rad konec meseca odprl šole, vendar tudi zanj velja opozorilo Faucija in drugih strokovnjakov, da bi bilo s prehitro odpravo ukrepov ZDA padle še globlje v pandemijo.

Koronavirus v Franciji | Avtor: Epa Epa

Ukrepi socialnega distanciranja namreč dokazano delujejo in tam, kjer so jih hitro uvedli, imajo najmanj težav z novim koronavirusom. V New Yorku je 915 okužb na 100.000 prebivalcev, v Minnesoti pa 21 na 100.000. V New Yorku hkrati opravijo največ testiranj. Nacionalno povprečje je 1,6 testa na 1000 prebivalcev, v New Yorku pa 4,9 testa na 1000 prebivalcev. Več kot polovica smrti v ZDA je v New Yorku in New Jerseyju.

V najhuje prizadeti zvezni državi New York je število okuženih do petka zvečer naraslo na skoraj 175.000, število smrti pa na skoraj 7900. V mestu New York se je število okužb povzpelo na skoraj 95.000, število smrti pa preseglo 5800. Vendar je število hospitalizacij v četrtek padlo na 290, potem ko je prejšnji teden redno presegalo 1000 na dan. Prvič doslej je padlo število pacientov na intenzivni negi in sicer za 17. V newyorških bolnišnicah je več kot 18.500 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19.

 

Župan Bill de Blasio je odprl zasilno bolnišnico v teniškem centru Flushing Meadows, kjer poteka turnir za grand slam US Open. Bolnišnica s 470 posteljami bo uvodoma pomagala razbremeniti bolnišnico v predelu Queensa Elmhurst, ki je zelo obremenjena. Ironično dejstvo je, da je največ okužb in smrti zaradi novega koronavirusom v predelu Queensa, ki se mu reče Corona.

Koronavirus v Franciji | Avtor: Epa Epa

Trump je tudi napovedal, da bo enkrat prihodnji teden nekaj sporočil glede Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ni pa povedal kaj. Trump je že namigoval, da bodo ZDA odvzele denar WHO, ker ni zadovoljen z načinom, kako je organizacija ukrepala proti pandemiji novega koronavirusa. WHO je sicer doslej za Trumpa že šesti krivec za širjenje pandemije po ZDA. Najprej so bili to Barack Obama, Joe Biden, potem demokrati na splošno, pa mediji, nato Kitajska, sedaj je to WHO.

"Kot veste, prispevamo 500 milijonov dolarjev na leto in o tem bomo govorili prihodnji teden. Kitajska plačuje manj kot 40 milijonov, WHO pa je zelo kitajskocentrična," je dejal Trump.

Komentarjev 3
  • SonnyBlack 10:13 11.april 2020.

    gospodu Trumpu vsemogocnemu je cisto vseeno za stevilo umrlih...ZDA je v smrt poslala na miljone ljudi... za dosego svojih cijev

  • Avatar ovca
    ovca 09:44 11.april 2020.

    Denar sveta vladar 🤑😒

  • Avatar Leon
    Leon 09:39 11.april 2020.

    God help America !