Slovenija
24792 ogledov

To na ministrstvu pravijo o bonih za dopust v Sloveniji

Zdravko Počivalšek Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška pred odborom DZ za gospodarstvo
V zadnjem času so se pojavile špekulacije glede razdelitve vrednostnih bonov namesto regresa, za uporabo v domačih turističnih kapacitetah. A na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) odgovarjajo, da do tega (vsaj v tej obliki) ne bo prišlo.

Tudi na ministrstvu se zavedajo, da bodo posledice pandemije na slovenski turizem hude. Na posvetu, ki so ga organizirali, so različne organizacije, povezane s turizmom, predstavile svoje ideje in predloge za pripravo kakovostnih smernic.

"Poudarjamo, da je bil ukrep uvedbe vrednostnih bonov namesto regresa le ena izmed mnogih idej deležnikov in iz tega vidika nikakor ne moremo govoriti o konkretnem ukrepu, ki bi ga sprejeli v okviru smernic drugega paket ukrepov. Tudi sicer bi bil takšen predlog težko izvedljiv," pravijo na ministrstvu, kjer obljubljajo, da bodo vse predloge deležnikov natančno preučili.

Turist Spremembe Popotnik Tako bo s turizmom po koncu epidemije

Zavedajo se tudi, da si mnogi v Sloveniji z regresom polnijo gospodinjski proračun, zato tega zneska ne morejo v celoti nameniti za preživljanje dopusta.

Dodatek k regresu, davčne spodbude za dopustovanje doma ...

Način spodbujanja domačega turizma se sicer razlikuje od države do države. Ponekod razmišljajo o dodatku k regresu, ki bi ga lahko unovčili za počitnikovanje doma, drugje o davčnih spodbudah za dopustovanje domačih gostov doma ipd.

"Pri nas pa še pripravljamo predloge ukrepov in spodbud, ki bi pomagali turističnemu gospodarstvu in ohranitvi delovnih mest v turizmu ter prav tako prebivalcem naše države, da bi si lahko privoščili letni dopust in sproščeno preživljanje prostega časa," pravijo na MGRT.  

Podatkov o tem, koliko podjetij je doslej prenehalo obstajati ali koliko je bilo doslej odpuščanj v sektorju gostinstva in turizma, na ministrstvu še nimajo.

Izdaja dobropisov bi pomagala turističnim agencijam

So pa s strani Združenja turističnih agencij prejeli že veliko pozivov, da naj jim priskočijo na pomoč in omogočijo obstoj številnih turističnih agencij in organizatorjev potovanj, ki jim grozi likvidacija zaradi nelikvidnosti. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pred časom že opozorili, da turistične agencije zavračajo zahteve za vračilo vplačil, kar da je v nasprotju z zakonodajo.

potovanje, pot, par, kovček Slovenija Potrošniki besnijo, turistične agencije pa so obupane. "Na pomoč bi morala priskočiti država!"

"Zelo bi pomagalo, če bi jim v Sloveniji, tako kot v nekaterih drugih državah članicah EU, omogočili izdajo dobropisov (vrednotnic ali vavčerjev) njihovim kupcem, ki so vplačali turistične aranžmaje, kar bi lahko koristili za kakšno naslednje potovanje ali nastanitev ter bi jim po preteku določnega časa (npr. 6 mesecev) izplačali gotovino, če v tem obdobju njihovih drugih storitev ne bi koristili," pravijo na ministrstvu.

Ukrepi naj bi zajeli vse deležnike v turizmu in gostinstvu

Za podoben način pomoči turističnim agencijam so se že odločili v Franciji, Hrvaški in nekaterih drugih državah. "V tem primeru je ustrezno poskrbljeno za varstvo potrošnikov in tudi za obstoj večjega števila (predvsem manjših) turističnih agencij oz. organizatorjev potovanj, ki so z določenimi plačili prevoznikom in hotelom prav tako utrpeli velike stroške, ki jim niso bili vrnjeni," zatrjujejo na ministrstvu.

"V Sloveniji še pripravljamo dodatne ukrepe, ki bodo pomagali turističnemu gospodarstvu in drugim deležnikom v turizmu. Ukrepi se bodo nanašali tako na turistične agencije kot na ostala podjetja v gostinstvu in turizmu ter na turistične destinacije," še obljubljajo.

Minister Zdravko Počivalšek sicer v teh dneh poziva, naj podpremo naše domače gospodarstvo in naša lokalna delovna mesta, saj "nič ne bo bolj pomagalo k okrevanju naše družbe po tej preizkušnji kot to, da svoj čas in denar porabimo doma".

Tudi Turistično gostinska zbornica Slovenije zagovarja dodatno spodbudo domačega obiska z razdelitvijo vrednostnih bonov in njihovo uporabo v domačih turističnih kapacitetah, znamenitostih, rekreativnih zmogljivostih, gostinskih in wellness objektih ter ponudbi turističnih agencij, v primeru, da to ne temelji na izplačilu regresa.

puščica navzdol Svet Huje bo kot v času velike depresije

Komentarjev 17
  • kapibara1 18:57 11.april 2020.

    Nikar tem požeruhom SLO turizma dajati bilo kakšne bone - ugodnositi, ki so vezana na prisilno pri njih njih zapravljanaje !!! - Spomnim se, ko so odterali na LJ tržnicu šiptarje , kuj po vonji, svo vsi-vse Trnovske branjevke podražili ...prikaži več za minimum 30% svojo robo. Je pa res, da ima Počivalšek neko idejo svojih nekaj hotelov spremenit v konceren.. tako nakako. - 100% je to zaradi njegoveg vmešavanja v turizem !!

  • Žurnalček 15:03 11.april 2020.

    Zakaj komplicirajo ! A ni bolj enostavno sprejeti zakon , da se vsi ki prestopijo mejo , morajo nazaj grede testirati in na meji počakati rezultate ! Vsi ki pa prihajajo pa iz držav , ki ne mejijo na Slovenijo ...prikaži večo pa v karanteno za 14 dni !

  • AtaAubix 09:45 11.april 2020.

    Super. Kolaborant Počivalšek se je že usral!