Slovenija
6642 ogledov

Informacijska pooblaščenka o pregledovanju osebnih izkaznic pred trgovinami

koronavirus
1/3
Saša Despot
Ne dvomimo, da je vladni odlok namenjen skrbi za zdravje posebej ranljivih skupin prebivalcev, pravijo v uradu informacijske pooblaščenke, a opozarjajo, da ni jasno, kdo so druge ranljive skupine in kako naj to dokažejo ter da odlok za nekatere pomeni hudo stisko z vidika organizacije preskrbe z nujnimi življenjskimi potrebščinami.

Ob tem omenjajo starejše od 65 let, ki so še vedno zaposleni. Ti gredo namreč v trgovino lahko le med osmo in deseto uro ter zadnjo uro obratovalnega časa. "Ob tem je nejasno tudi, kako lahko posamezniki sploh preverijo, kaj je zadnja ura obratovalnega časa, saj to zaradi spreminjajočih se razmer včasih ni nikjer jasno in vnaprej objavljeno," pravijo pri informacijski pooblaščenki.

"Po mnenju IP bi morala Vlada RS v posvetu z zdravstveno stroko razmisliti o tem, da se Odlok oblikuje zgolj kot priporočilo in ne kot represivna zahteva," svetujejo.

Pregledovanje osebnih izkaznic pred trgovinami je sicer zakonito. Vladni odlok določa, da potrošnik, starejši od 65 let, izkazuje svojo starost z javno listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb. Hkrati pa infromacijska pooblašenka opozarja, da

- tudi po dopolnitvah Odloka sprememba velja zgolj za preverjanje starosti (ne pa tudi za ostale ranljive skupine) pri čemer se v praksi velikokrat ne ve niti, do kdaj so trgovine odprte,

- ni videti pravne podlage za obdelavo posebnih vrst (občutljivih) osebnih podatkov s strani varnostnikov oz. trgovcev, kadar to ni razvidno na prvi pogled (npr. invalidnost)

- nejasno in nedoločeno ostaja, kaj pomeni pripadnost drugim ranljivim skupinam, zato ni mogoče enoznačno določiti, kdo sploh so ranljive skupine, ki jih Odlok zajema. Posledično ni jasno, v katerem delu obstaja pravna podlaga za obdelavo njihovih osebnih podatkov in kaj pomeni prekomerno obdelavo osebnih podatkov.

"Na nejasnosti je IP že v začetku aprila opozoril Vlado RS, a te v bistvenem delu tudi po dopolnitvi ostajajo, zato zakonito izvajanje Odloka v tem delu po mnenju IP sploh ni mogoče," so še dodali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • kcddzagorje 11:38 16.april 2020.

    Kateri delovni čas pa velja, če si upokojenec, pa še nisi star 65. let

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 01:42 11.april 2020.

    V termine za izpostavljene skupine so se vmešavali ljudje, ki to niso bili v tem smislu verjetno preverjanje starosti. Pri senilni populaciji, ki zaide v trgovino izven urnika pa ni pomoči, ker se večina te situacije sploh ne zaveda, posebno ...prikaži več tisti, ki živijo izklopljeni od družbe, informacij oziroma jim kongitivne funkcije s starostjo pešajo. Vitalnih zaposlenih pri 65 letih nihče ne bo spraševal po osebni, kakega 50 letnika med 8. in 10. pa skoraj zagotovo.

  • Avatar Stelliosa
    Stelliosa 01:00 11.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

Sorodne novice