Slovenija
18179 ogledov

Beovičeva: "Zdržati moramo še teden, dva"

Bojana Beović Saša Despot
Dr. Bojana Beovič je danes povedala, kakšne pogoje moramo izpolnjevati, da se začnejo ukrepi rahljati.

Jelko Kacin, uradni govorec vlade, je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je vlada nekatere spremembe v smeri sproščanja ukrepov že uvedla (recimo elektivne zdravstvene storitve), saj so trendi spodbudni.

"Glede na postopno upadanje novih primerov glede na celotno število primerov lahko rečemo, da smo vrh dosegli," je dejala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje dr. Bojana Beovič. Opozorila je, da je epidemija tudi v Sloveniji že terjala kar nekaj žrtev, nekaj se jih še bori na intenzivni negi. "S težkim srcem lahko rečemo, da smo s potekom epidemije zadovoljni, ni se zgodilo to, kar v nekaterih evropskih državah, recimo v Italiji. Pri nas je zdravstveni sistem zdržal, ni zmanjkalo ventilatorjev in ostale opreme. Zdravniki so lahko obravnavali vse paciente," je dejala.

Izognili smo se najhujšemu scenariju

Po njenih besedah so bili ključni pravočasni ukrepi, ki so zmanjšali eksponentno rast števila okužb. "Ti so se nekaterim ljudem zdeli pretirani, a če je to pomenilo manj žrtev in nesrečnih družin, potem je vredno," je poudarila. Tako smo se po njenem mnenju izognili situaciji, ki jo lahko že nekaj časa spremljamo preko televizijskih ekranov.

"Premislite, če je res smiseln obisk pri starših, lahko jih zgolj pokličete ali jim pomahate. Kako se bo okužba širila, je odvisno od nas vseh," je še poudarila.

Opozorila pa je, da se val epidemije še ni končal. Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da se lahko začne rahljati še več ukrepov? "V prvi vrsti, da se bolezen od enega človeka prenese na manj kot eno osebo. Nismo še tam, smo pa blizu. Drugi pogoj je, da imamo organizirano službo, ki bo vse te izbruhe obvladala in vsakega tudi zaznala," je naštela.

Po njenih besedah moramo določiti natančno strategijo, kako se bo država odpirala - po svetu lahko zaznamo različne modele, trdnih dokazov, kaj res deluje, pa žal nimamo. "Raziskav je malo, gre bolj za poročila, je pa vsakemu jasno, da ne smemo povečati prenosov in krivulje obrniti strmo navzgor," je poudarila Beovičeva.

Treba je zaščititi starejše

"Kljub praznikom imamo dolžnost, da ukrepe striktno upoštevamo še naprej," je dejala. "Nekateri ukrepi so predpisani, drugi, kot je recimo obisk družinskih članov, pa ne. A vse to so situacije, ki bi lahko privedle do kroženja virusa. Razumem, da pogrešate družino, a je zdaj trenutek drugačen, moramo zdržati še teden, dva, da si opomoremo," je povedala in dodala, da je predvsem treba zaščititi starejšo populacijo, ki je najbolj občutljiva.

O tem, kje so po zaprtju šol in vrtcev glavni viri novih okužb, ni odgovorila. "Po podatkih, ki jih imamo, po občinah in po starosti, pa kažejo na nekatere značilnosti, ki kažejo, da bi lahko sledilo regionalno sproščanje ukrepov. Za podrobne podatke je treba počakati na rezultate analiz, ki so zelo podrobne in ne morejo biti opravljene takoj. Začela se je epidemija s prenosom iz tujine na različne lokacije, ljudje so opravljali dela, kjer so bili v stiku z drugimi ljudmi. Kasneje smo imeli prenos v skupnosti, zaradi katerega je bil način obravnavanja epidemije drugačen. Nekateri podatki se zbirajo, vse metode kažejo, da so ukrepi bili učinkoviti. So pa vidni šele čez nekaj časa vsaj čez inkubacijsko dobo. Generalno lahko rečem, da bi bil brez ukrepov potek epidemije tak, kot ga zdaj na srečo gledamo le po televiziji," je povedala.

Natančne analize umrlih še ni

Na vprašanje o podrobnejših podatkih o številu umrlih oziroma ali jih je res večina iz domov za ostarele, tudi danes novinarji nismo dobili natančnega odgovora. "Nekatere statistike so javno dostopne na različnih portalih – o številu umrlih, hospitaliziranih, odpuščenih itd. Natančna analizi umrlih pa se pripravlja na NIJZ-ju in bo seveda dostopna takoj, ko bo pripravljena. Okvirno lahko povem, da je šlo v večini primerov med umrlimi za starostnike," je dejala Beovičeva. 

Kar se sproščanja ukrepov glede prehajanja občin tiče, je vodja svetovalne skupine povedala, da imajo nekatere države še strožje ukrepe, saj se "lahko ljudje gibljejo le okoli svojih domov."

Po njenem je slika pogostosti po občinah v Sloveniji je zelo različna. Zato je omejitev gibanja na občine zelo smiselna. "V nekaterih občinah nimamo pojava virusa, kar je morda lahko osnova za regionalno sproščanje ukrepov," je dodala. 

Kmetje iščejo delavce

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Aleksandra Pivec, pa je pozvala vse študente, delavce na čakanju in upokojence, ki si želijo delati, naj pomagajo slovenskim kmetom in živilsko-predelovalni industriji, saj je trenutno prihod tujih delavcev omejen. "Kmetje in vsi prebivalci Slovenije vas zdaj potrebujejo," je poudarila.

Na ministrstvo se lahko obrnejo vsi iskalci in ponudniki del (na elektronski naslov ali na telefonsko številko 040 390 016, kjer bodo poskrbeli za vse informacije). Iskalce bodo usmerili na pristojne inštitucije, ki bodo poskrbele za to, da se ljudje konkretno povežejo z iskalci dela v kmetijstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Skipi 11:47 10.april 2020.

    Ssaj čez mesec dni bodo pa ponovno začeli, pa čez 3 mesece spet.

  • kvasetotidogajamona 11:40 10.april 2020.

    moremo prit pred parlament ko imate vsi sejo, zaklenit in blokirat vse izhode pol pa vas ko odojke zakurit!

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 11:32 10.april 2020.

    koliko tednov nam že govorite, da se bo zdržalo še teden ali dva? 🤡🌎