Magazin > VIP
4220 ogledov

Tako Jonas v času krize brezplačno pomaga Slovencem

Jonas Žnidaršič Adrijan Pregelj
Jonas Žnidaršič in prostovoljci iniciative Zaščitimo Slovenijo brezplačno tiskajo zaščitne maske ...

Tehnološki navdušenci, ki imajo doma 3D tiskalnike, so se združili v iniciativo Zaščitimo Slovenijo. Brezplačno tiskajo zaščitne maske za domačo in profesionalno uporabo. Prve prototipe so že preizkusili v Izolski bolnišnici. Med njimi je tudi voditelj Jonas Žnidaršič, ki je za zurnal24.si povedal, da eno masko tiska pet ur in pol, material naroči preko spleta, vse pa počne brezplačno. "Vsake nekaj dni maske oddam v Tehnološkem parku, tam jih prevzamejo drugi, dodajo filtre, jih testirajo in pošljejo v zdravstvene ustanove po Sloveniji," pravi Jonas, ki je za oddajo Odbita do bita  povedal, da jih je izdelal že več kot dva ducata. 

Glavni pobudnik in idejni vodja projetka Gladius je David Kvaternik, ki je skupaj z drugimi prostovoljci oblikoval primere različnih mask, ki se jih izdela s pomočje 3D tiska in bi lahko pomagale pri reševanju problema pomanjkanja zaščitnih sredstev. 

"Smo ekipa prostovoljcev iz različnih industrij in s povezovanjem Slovenije želimo v času pandemije koronavirusa osveščati javnost o upoštevanju navodil NIJZ in ostalih uradnih institucij (WHO, UKC …) ter v čim krajšem času zagotoviti preskrbo z osnovnimi zaščitnimi sredstvi za ljudi, ki jih potrebujejo. Iniciativa ponuja brezplačen odprtokoden format za izdelavo 3D maske Gladius Friends za osebno uporabo. Posameznike povezuje s projektom Maska za prijatelja in tako predstavlja platformo povezovanja tistih, ki lahko pomagajo s tiskanjem 3D maske Gladius Friends in fizičnih oseb, ki si želijo maske za svojo lastno zaščito in zaščito svojih bližnjih.Skupnost aktivno tiska prve testne maske 3D Gladius Heroes, za katere upamo, da bodo lahko kmalu po celem svetu pomagale zdravstvenemu osebju v kriznih trenutkih. Oblikujemo tudi krovno zbirališče vseh odličnih idej, ki jih posamezniki in podjetja predstavljajo kot potencialne alternative za zaščito pred okužbo s koronavirusom in ponudba open source virov / navodil za lastno izdelavo določenih sredstev (maska, vizir, razkužilo)," piše na njihovi spletni strani zaščitimo.si, ki je namenjena tako tistim, ki želijo s svojim znanjem in sredstvi pomagati ter sodelovati, kot tudi uporabnikom, ki bi si zaščitnih sredstev želeli za osebno ali profesionalno uporabo. 

Jonas | Avtor: zaščitimo.si zaščitimo.si

Komentarjev 1
  • ode 08:42 13.april 2020.

    Tudi mačke se zastonj ne gonijo. Nič ni in ne more biti zastonj. Vse bo treba enkrat plačati in preplačati. Kdor se hvali, da je za državo ali državljane nekaj storil zastonj, moramo vedeti, da ima nekaj za bregom. Sedaj ...prikaži več se pojavljajo "zastonjkarji", ki bi ali so, v normalnih razmerah, državo ravbali na vsakem koraku.

Sorodne novice