Slovenija
121059 ogledov

Novo navodilo: Hodite v trgovino, a ne uporabljajte rokavic!

Rokavice Profimedia
Za obisk trgovine zdaj uradno priporočajo le razkuževanje rok, brez rokavic.

"V zadnjih dneh opažamo naraščanje števila okuženih, morda gre za statistično nihanje, a bodimo previdni, glede na to, da se bližajo prazniki, ki so tradicionalno družinski," je na tiskovni konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. "Zadržimo se doma in ne hodimo na obiske."

Hkrati je podala nov nasvet glede obiskovanja trgovin. Če so še nedavno svetovali rokavice, jih sedaj ne več, ampak namesto tega priporočajo samo razkuževanje rok. 

"Čim manjkrat hodite v trgovino. Nosite maske. Namesto rokavic pa raje uporabite razkužilo pred vstopom v in po prihodu iz trgovine."

Tina Bregant, državna sekretarka

Spomnila se je tudi svojih kolegov mladih zdravnikov. "Teče že četrti teden ukrepov, mnogi moji kolegi, mladi zdravniki, so se izolirali, da ne bi domov prinesli okužbe z virusom," je dejala Bregantova. "Zato se jim posebej zahvaljujem."

Poudarila je, da virus ne izbira ne države ne spola. "Starejši in kronično bolni so ogroženi," je poudarila Bregantova. "Zaščitimo se lahko tako, da se odpovemo temu, kar imamo radi - druženju. Če bomo na ta način zaščitili tiste, ki jih imamo radi, bo to majhna žrtev. Resnično je potrebno še malo zdržati. Bliža se velika noč, za svoje domače vem, da jim bo težko. Tokrat ne bomo skupaj, ne zato, ker se ne bi imeli radi, ampak ravno zato, ker se imamo radi. Če to še malo zdržimo, je na obzorju sprememba na bolje. Če bomo zdržali, se lahko jutri zbudimo v nov dan. Do takrat pa prosim, dajmo še malo vzdržati."

UKC Ljubljana Zdravje Pogled v prve bojne linije: Največ jih je starih od 50 - 60 let Covid-19, UKC Ljubljana Novi podatki Slovenija Novi podatki: še trije mrtvi in srhljive številke iz domov za starejše

"Podatki bodo znani retrogradno"

Glede podatkov o starostni strukturi obolelih za covid-19 in umrlih je dejala, da te podatke zbira Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki te podatke prečiščuje. "Bolj natančne podatke bomo imeli retrogradno," je poudarila Bregantova. "Za vsako tako številko je oseba, babica, dedek. Za vsakega od njih mi je žal in izrekam sožalje sorodnikom. Res je, da so domovi za ostarele trenutno najbolj žgoče področje."

Poudarila je, da so se v DSO-jih na nivoju zdravstvene oskrbe dobro organizirali. "O bolniku odločamo v triažnem postopku - domski zdravnik, domska sestra, regionalni zdravnik in zdravnik, ki se spozna na paliativno oskrbo," je poudarila Bregantova. "Bolnica ni prijazen kraj, bolje je, če pride zdravnik v domače okolje. Naslednja triaža se zgodi, ko pride odločitev za bolj ali manj intenzivno zdravljenje. Zaradi tega je smrtnost naših starejših v intenzivnih enotah zelo nizka."

koronavirus Slovenija Vlada bo v torek tehtala, kaj storiti Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus Slovenija Dve slovenski bolnici s covid-19 sta rodili, še ena bo kmalu

"V naših intenzivnih enotah se je do sedaj zdravilo 51 bolnikov. Od tega jih je v intenzivnih enotah umrlo pet," je še povedala Bregantova. "To daje zelo nizko umrljivost, deset odstotno. Treba je povedat, da vsa zdravljenja niso še zaključena in da bo ta smrtnost nižja. V najboljših revijah poročajo o precej višji smrtnosti - 50 procentni. Zakaj je toliko nižja. Eden od njih je opisana triaža, treba je pohvaliti vse, ki so se v ta postopek vključili. Na ta način, ko se držimo vsi ukrepov, smo uspeli ohraniti kapacitete slovenskega zdravstva do te mere, da tisti, ki zdravljenje potrebujejo, ga dobijo. Imamo še nekaj rezerve."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 33
  • Naklonsky 13:18 11.april 2020.

    Žurnal kot običajno spet malo zavaja - to je predlog, ki do tega trenutka še ne velja. Komu to koristi, pa ne vem.

  • midos 17:32 10.april 2020.

    ..sem prišo danes brez rokavic v trgovino po priporočilu vlad,e sem se skoraj z varnostikom sklofal ,me ni pustil v trgovino ,nimajo pojma kaj se dogaja ,to vlado treba nekam poslat preden se bo folk med sabo pobil ....mogoče pa ...prikaži več vejo kaj-vlada- hočejo!!

  • marko50 16:28 10.april 2020.

    Zato pa pravim da vun na ulico.