Zdravje > Aktualno
13729 ogledov

Pogled v prve bojne linije: Največ jih je starih od 50 - 60 let

1/7
"Mlajši bolnik, pri katerem je bilo stanje kritično in je bil brez pridruženih bolezni, je še vedno na intenzivni enoti, vendar je njegovo stanje stabilno," je pojasnila infektologinja na Infekcijski kliniki v Ljubljani.

V sredo so umrli trije bolniki, skupno doslej 43 ljudi, je  sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Potrdili so 33 novih okužb, skupno je okuženih 1124 ljudi. Hospitaliziranih je 108 bolnikov, na intenzivni negi jih je 34.

Intenzivna nega koronavirus Svet Zakaj najbolj ogroženi pacienti ležijo na trebuhu?

Iz UKC so nam poslali pretresljive posnetke z njihovega oddelka za intenzivno nego, kjer sestre, zdravniki in seveda pacienti bijejo težko bitko za življenje. Moški, ki leži na trebuhu, zaskrbljeno medicinsko osebje - tim profesionalcev, sicer vajenih težkih bolnikov, pa vendarle...

 

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ

Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, zaradi specifike dela njihovi turnusi trajajo po 12 ur.  Potem pa utrujeni domov, k svojim družinam, v glavnem na svoje domove in ne v sobe, ki so pripravljene za njih v bližini klinike. "Zaupamo opremi, ki nas ščiti pred virusom in skrbno ravnamo z njo," je povedala infektologinja Mateja Logar.  V UKC Ljubljana se je sicer do sedaj okužilo 33 njihovih delavcev, samo eden je virus dobil od bolnika, je dodala. 

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ

Največ bolnikov s covid-19 se zdravi v osrednji slovenski bolnišnici, trenutno jih imajo 46, od tega 13 v enoti intenzivne nege, kjer so ti najtežje bolni priključeni na ventilatorje. Vendar so nekateri že v postopku odklapljanja z umetnega predihavanja pljuč, čeprav še niso v fazi, da bi jih lahko varno odklopili z ventilatorjev.

"Stanje priliva novih bolnikov je stabilno in ni v eksponentni rasti," je pojasnila infektologinja Dr. Mateja Logar. V zadnjih dneh se je porast bolnikov s covidom-19 ustavil, se pa številka zaenkrat še ne zmanjšuje, je dodal generalni direktor Janez Poklukar.

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ

"Med bolniki je več moških kot žensk, v večini so stari med 50 in 60 let. Ker so prišli tudi iz domov za upokojence, je povprečna starost naših bolnikov s covid-19 nekolika višja, 68 let," je še povedala zdravnica.

Vsi umrli s covid-19 so bilo po njenih besedah starejši od 60 let s pridruženimi ostalimi boleznimi. "Mlajši bolnik, pri katerem je bilo stanje kritično in je bil brez pridruženih bolezni, je še vedno na intenzivni enoti, vendar je njegovo stanje stabilno," je pojasnila infektologinja.

Sicer so imeli na intenzivni enoti skupno hospitaliziranih 28 bolnikov s covid-19, štirije od njih se že zdravijo na splošnem oddelku, eden je že v domači oskrbi. 

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ

V UKC Ljubljana so do sedaj dokazali prisotnost virusa pri 33 zaposlenih, od tega so zabeležili samo en primer okužbe od bolnika. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.