Slovenija
22484 ogledov

Novi podatki: še trije mrtvi in srhljive številke iz domov za starejše

Covid-19, UKC Ljubljana
1/3
Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Jelko Kacin sporočil, kakšen dan je za nami.

Včeraj je bilo izvedenih 1144 testov, 33 je bilo pozitivnih, je sporočil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Skupaj je bilo do zdaj potrjenih 1124 okužb. 

Včeraj so umrli trije okuženi, skupaj do zdaj 43. 

108 obolelih s covidom-19 je v bolnišnici, od tega 34 na intenzivni negi. Dobra novica je, da število hospitaliziranih pada oziroma vsaj ne raste. Doslej je bilo iz bolnišnic odpuščenih 128 pacientov, od tega včeraj osem. 

Koronavirus dnevni podatki | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Okuženih je 208 zdravstvenih delavcev in 72 zaposlenih v domovih za starejše, ter kar 225 oskrbovancev v domovih za starejše. 

"Podatkov o starosti umrlih ne sporočam, razen, kadar imam jasno in zelo določeno informacijo o tem, za koga in kje je šlo. Dejstvo je, da nam v intenzivni negi umre zelo malo ljudi. V sistem smo v veliki meri vključili tudi bolnišnico Celje, ki ima ventilatorje za umetno predihavanje in ima na tem oddelku tudi bolnike. Vse te štiri ključne bolnišnice beležijo zelo dober izid zdravljenja v intenzivni negi, praviloma se po dolgotrajnem predihavanju pacienti odklapljajo z ventilatorjev in odhajajo iz intenzivnih oddelkov. Na drugi strani je pa tudi res, da je velika večina umrlih v generaciji visoke starosti, pri veliki večini gre za več bolezni, gre za dolgotrajne bolezni, da so mnogi od teh nepokretni, mnogi dementni in da morajo, tako kot so to delali vedno, presojati, kaj je za bolnika bolje," je na tiskovni konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, ko so ga vprašali, zakaj niso na voljo podatki o starostni strukturi umrlih. Zakaj nima jasnih podatkov, ni razložil. 

"Dejstvo je, da je število mrtvih vendarle relativno majhno v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami, da je smrtnost relativno majhna, da je vzorec relativno majhen in, da je na podlagi tega težko sklepati, kakšne posledice bo virus pustil na posamezni generaciji," je še dodal.

Koronavirus dnevni podatki | Avtor: Vlada RS Vlada RS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Žurnalček 10:58 10.april 2020.

    Odgovorno trdim , da je korona v SLO bila že v januarju , samo vedeli niso za njo in jo zdravili kot hujšo gripo ! Preglejte dokumentacijo teh "gripoznežev" , pa boste takoj prepoznali korono in ne gripo ! Mogoče ...prikaži več pa veste , sam so vam prepovedal delat paniko ! Če koga od novinarjev zanima delno ozdravljen bolnik dobi telefonsko . Virus je dobil pa v Bad Klinkerhajmu

  • astibo8020 16:08 09.april 2020.

    Kar koli Jelko zine, samo razpizdi narod, čas je da gre na smetišče zgodovine, pa tam ustvarja nepotrebno paniko.

  • juric 14:24 09.april 2020.

    Tu naj zdaj vrla Vlada razreši to situacijo, tu se naj sedaj izkaže če zna. Vsak navaden državljan bi to že zdavnaj rešil s tem, da bi okužene odstranil in domov v eno bolnišnico in tam poskrbel zanje, če bi ...prikaži veči bil še nadalje kakšen okužen bi storil enako in kmali bi bil virus zajezen. Ne pa neke bedne ukrepe o prepovedi odhodov iz občine v občino ki nima nobenega pomena o širjenu virusa, ampak samo pridobivajo na času, da bodo pokradli, kar se pokrasti še da....