Slovenija
6639 ogledov

Vlada bo v torek tehtala, kaj storiti

koronavirus Saša Despot
Vlada se pripravlja na trenutek po velikonočnem ponedeljku.

"V torek bomo ocenili, ali je trend rasti ali upadanja bolnikov v bolnišnicah zadosten, da lahko sprostimo nekatere gospodarske dejavnosti. Katere bi bile prve na vrsti, je povedal podpredsednik vlade, ki je med drugim najprej omenil vulkanizerje, avtopralnice, ki so v sklopu bencinskih črpalk, gradbeni material, cela vrsta trgovin bi lahko pod temi pogoji postopoma začela s svojim delom. Govoril je tudi o servisih bele tehnike, trgovinah s servisnim blagom," je glede tega, katere dejavnosti bi lahko postopoma začele spet delovati, pojasnil vladni govorec Jelko Kacin

Covid-19, UKC Ljubljana Novi podatki Slovenija Novi podatki: še trije mrtvi in srhljive številke iz domov za starejše

Razpravlja se tudi o zagonu lokalnega javnega prevoza. "Tudi tu potekajo intenzivne priprave. Pripravljajo in prilagajajo se vozila za izvajanje tega prevoza. Število potnikov na teh avtobusih bo omejeno, da bomo še naprej vztrajali na fizični distanci, da preprečimo preskok virusa. V ta vozila se bo vstopalo samo pri srednjih vratih, da se bo zaščitilo voznike in voznice. Točnega datuma ne morem povedati, saj nimam tega mandata. Vlada formalno še ni odločala, je pa o tem razpravljala," je dodal. 

Prav tako je še nemogoče napovedati, kdaj bi lahko sprostili gibanje med občinami. "Če sprostimo prehitro to gibanje, se bomo vsi nalezli lažnega občutka, da je epidemija že za nami, da smo varni. Če želimo kaj več storiti in povečati našo mobilnost, se bo treba najprej pripraviti, dosledno upoštevati navodila in zagotoviti vsa zaščitna sredstva in jih pravilno uporabljati," je o tem, kaj bo treba pred sprostitvijo omejitve še postoriti, povedal Kacin.

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus Slovenija Dve slovenski bolnici s covid-19 sta rodili, še ena bo kmalu

"Sprostitev omejitve na gibanje na lastno občini, ki ima že danes celo vrsto izjem, ki omogočajo kolikor toliko normalno življenje, pred konce naslednjega tedna ne bo," je še dodal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • anonime 13:54 09.april 2020.

    Na Šmarno goro gre absolutno preveč ljudi, zadihani in preznojeni na manj kot meter razdalje pri srečevanju je zelo nevarno početje. Čudim se kako je to dovoljeno in nihče ne ukrepa!!

  • popokatopetl 13:30 09.april 2020.

    "Naj dobro in premišljeno tehtajo in pretehtajo. Če se bo odprlo oz. sprostilo preveč, bomo kmalu na začetku." -------------- Če se bo sprostilo premalo pa ne bomo kmalu na koncu. Ostri ukrepi so na dolgi rok ekonomsko nevzdržni, vodijo v ...prikaži več gospodarsko katastrofo, ker smo ljudje odvisni od dohodkov. Medicina cepiva ali zdravila v enem letu ne more obljubit, kaže da se bo žal treba prekužit.

  • munja 13:12 09.april 2020.

    Naj dobro in premišljeno tehtajo in pretehtajo. Če se bo odprlo oz. sprostilo preveč, bomo kmalu na začetku.