Slovenija
1720 ogledov

Dve slovenski bolnici s covid-19 sta rodili, še ena bo kmalu

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Ena porodnica je z otrokom že doma, druga bo odšla danes.

"Minuli vikedn smo imeli tudi v naši porodnišnici dva poroda pri nosečnicah, ki sta okuženi z novim virusom," je povedal predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana Gorazd Kavšek. "Bil je pravi čas, da smo lahko preizkusili vso zadevo. Imeli smo nekaj časa, da smo se lahko pripravili."

Covid-19, UKC Ljubljana Novi podatki Slovenija Novi podatki: še trije mrtvi in srhljive številke iz domov za starejše

Za takšen porod imajo predvidene posebne prostore. "Porod je bolj kompliciran v smislu zaščitne opreme, mogoče se nas tudi porodnica ustraši, ker smo kot kakšni vesoljci, a se trudimo, da porod poteka čimbolj podobno kot sicer," je dejal Kavšek. "K sreči smo vedeli prej, da je porodnica okužena. To je najbolj ugodna varianta, da se lahko na tak porod prej pripravimo. Imamo pa tudi za primere, kjer je slika nejasna, pripravljen dodaten prostor, da ugotovimo, ali je nosečnica okužena."

Glede novorojenčkov je po besedah Kavška doktrina takšna, da dojenček ostane skupaj z mamo. "Mami razložimo zaščitne ukrepe, tudi dojenje, ki deluje zaščitno." je povedal Kavšek. "Zaenkrat so izkušnje dobre, večina strokovne literature priporoča tak način obravnave."

"Mama lahko teoretično prenese virus na otroka. Z zaščitnimi ukrepi je možnost majhna, verjamemo, da je otrok zaščiten s protitelesi, ki jih dobi od mame v času nosečnosti in preko mleka."

Gorazd Kavšek, Ginekološka klinika UKC LJ

Koronavirus maska Socialna distanca Šport Študija: Če hodite, tečete, kolesarite, upoštevajte ta navodila

Prva porodnica je rodila v petek in je v nedeljo že odšla domov, danes odpuščajo drugo porodnico. "Oba poroda sta potekala nezapleteno, razen te dodatne okoliščine," je dejal Kavšek. 

Kdaj spet očetje pri porodu?

Na vprašanje, kdaj bodo porodu lahko spet prisostvovali očetje pa je dejal: "To željo poznamo, se je zavedamo. Razmišljamo o izhodnih strategijah, kdaj bo to upravičeno glede na celotno epidemiološko sliko. Želimo se poenotiti, da se bodo vse porodnišnice skupaj odprle za to storitev. Pripravljamo pogoje, pod katerimi bi lahko bil spremljevalec udeležen pri porodu."

Poleg dveh porodov porodnic s covid-19 se bo kmalu odvil še eden. "Načeloma pričakujemo, da bo to trajalo še nekaj časa," je poudaril Kavšek. "Imamo pripravljen sistem, ki omogoča, da nek prostor zapremo in proglasimo za covid območje. S tem smo se naučili živeti, mislim, da bo ta stvar čisto dobro funkcionirala."

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. Kranj ali Jesenice Gorenjska Virus opozoril: Gorenjska potrebuje regijsko bolnišnico

Kavšek je sicer povedal, da je tudi on bil med okuženimi na Ginekološki kliniki. "Bil sem prva žrtev, nisem se okužil na smučanju, ampak v službi," je pojasnil. "Nisem imel posebnih simptomov, v karanteni sem preživel štiri tedne in sedaj lahko spet normalno delam."

Porodnic sicer avtomatično ne testirajo, saj stroka tega ne priporoča. "Prvi testi bi lahko bili negativni," je poudaril Kavšek. "Vertikalni prenos tudi še ni dokazan. Ko pride porodnica domov, je seveda možno, da pride do prenosa okužbe, a treba je vedeti, da je bila večina porodnic v zaključni fazi infekta, ko je možnost okužbe zelo majhna."

Najemna stanovanja Najemna stanovanja Pod streho Gradijo tudi med epidemijo, Sklad bo zagotovil par tisoč stanovanj

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.