Šport
11663 ogledov

Študija: Če hodite, tečete, kolesarite, upoštevajte ta navodila

tek
Belgijsko-nizozemska raziskava v času covid-19 o hoji, teku in kolesarjenju.

V mnogih evropskih državah oblasti dovoljujejo hojo, tek in kolesarjenje v času epidemije koronavirusa, a strokovnjaki opozarjajo, da bi se morali pri tem držati nekoliko drugačnih pravil. Razdalja med ljudmi bi morala biti precej večja od približno dveh metrov, ki naj bi veljala za varno socialno distanco ob stanju/sedenju na mestu.

V raziskavi, ki sta ju opravili belgijska univerza KU Leuven in nizozemska univerza TU Eindhoven, je bilo ugotovljeno, da je nevarnost prenosa virusa precej večja, če se ob aktivnosti nahajate za osebo, ki se rekreira pred vami. Če nekdo ob teku globoko diha, kihne ali zakašlja, za njim v zraku ostanejo delci sline. Oseba, ki teče za njim, mora nato teči skozi ta oblak delcev.

Pri študiji so simulirali, koliko delcev sline izloči oseba med gibanjem pri hoji in teku ter pri tem spreminjali tudi položaj tekača (tek enega ob drugem, diagonalno eden na drugega in neposreden tek enega za drugim). Ponavadi se ta raziskava uporablja pri analizi športnikov in njihove uporabe zavetrja.

"Ljudje, ki kihajo in kašljajo, iz sebe spustijo delce z večjo silo, a tudi tisti, ki le dihajo, za sabo puščajo oblak. Ko tečeš skozi njega, lahko delci pristanejo na tvojih oblačilih," pravi profesor Bert Blocken.

Pri simulacijah se je pokazalo, da je prenos virusa manj verjeten v primeru, če tekača tečeta drug ob drugemu, ob tem sicer veter ne sme biti premočan. Oblak ob nizki vetrovnosti ostane za njima. Tudi ob diagonalnem teku ni večje verjetnosti, da se boste okužili, če boste tekli za tekačem spredaj. Precej bolj verjetno pa je to dejstvo, če boste tekli za njim.

koronavirus - rekreacija | Avtor: KU Leuven, TU Eindhoven KU Leuven, TU Eindhoven

Napodlagi simulacije so strokovnjaki prišli do naslednjega sklepa: če se osebe premikajo v eni liniji, bi morala razdalja znašati 4-5 metrov, pri teku in počasnem kolesarjenju 10 metrov, pri hitri vožnji s kolesom pa 20 metrov. Če nekoga prehitevate, bi se bilo v drugo linijo dobro prestaviti že predčasno, pri kolesarjenju na primer 20 metrov prej.

Komentarjev 1
  • Pepe007 11:17 09.april 2020.

    Sedaj je končno idealna prilika, da se začne računat izdihan zrak.