Kremšnita kot saherca

Foto: Žurnal24 Največ kremnih rezin slaščičarske delavnice Park še vedno prodajo dnevnim obisko
Blagovna znamka. Sava hoteli Bled želijo zaščititi blejsko kremno rezino. Potrebujejo zaščitni znak.
Oglej si celoten članek

Blejska kremna rezina, ki jo v slaščičarski delavnici hotela Park izdelujejo po recepturi slaščičarskega mojstra Ištvana Lukačeviča, naj bi dobila svojo blagovno znamko.

Slovenske znamke

Označbe. Primer kolektivne znamke v Sloveniji je znamka slovenska zdravilišča. Gibanica je zavarovana kot receptura in končni proizvod, pri kraškem pršutu pa gre za geografsko označbo, kar pomeni, da mora biti vedno narejen iz prašičev, vzrejenih na Krasu.

Postopek za registracijo blagovne znamke originalna blejska kremna rezina so začeli v Sava hotelih Bled (SHB), kjer, kot je včeraj pojasnila Alenka Bešter iz službe za odnose z javnostmi v SHB, želijo z registracijo ohraniti tradicijo te prepoznavne blejske sladice. Postopek še ni končan.

“Besedna zveza originalna kremna rezina vsebuje samo podatek o vrsti blaga in njegovem geografskem izvoru, zaradi česar Urada RS za intelektualno lastnino (UIL-SIPO) do zdaj ni izdal odločbe,” je za Žurnal24 povedal Jurij Žurej, direktor UIL-SIPO.

To pomeni, da blejska kremna rezina potrebuje še znak, po katerem bi jo lahko kupci prepoznavali podobno kot na primer znano sacher torto – recept je skrivnost in ga hranijo le v hotelu Sacher –, ki jo prepoznajo po čokoladnem napisu original Sacher torta.

Lahko jih delajo tudi drugi
Žurej je pojasnil, da če nekdo zavaruje znamko, lahko potem edini uporablja določen znak za označevanje blaga in storitev.

Pri blejski kremni rezini bi znak lahko uporabljali le SHB, kar pa ne pomeni, da drugih kremšnit ne bi smeli izdelovati.

Ko bodo v SHB pripravili znak zanjo, bi blagovna znamka po besedah Žureja lahko bila registrirana v šestih mesecih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.